Hiina üritab näidata kehva majandust tegelikust paremana (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tööd kõigile noortele, kes seda sooviks, ei jagu. Pildil LED-valgustite vabrik Jiangxi provintsis
Tööd kõigile noortele, kes seda sooviks, ei jagu. Pildil LED-valgustite vabrik Jiangxi provintsis Foto: STR

Värskete majandusnäitajate põhjal pole Hiina majanduse probleemid kuhugi kadunud.

Hiinast edastatavatesse majandusnäitajatesse ja seisukohtadesse tuleb suhtuda ettevaatlikult. Financial Times (FT) kirjutas, kuidas Hiina võimud survestavad ökonomiste, aktsiaanalüütikuid, kõrgkoolide õppejõude ja mõttekodade teadureid vältima diskussioonides negatiivsete trendide, nagu deflatsiooni, mainimist, lootes sedasi tugevdada Pekingi võimet elavdada maailma suuruselt teist majandust.

Mitte ainult regulaatorid, vaid ka tööandjad ning isegi meedia survestavad vältima teemasid alates kapitali kadumisest riigis kuni langevate hindadeni. Seitse majandusteadlast rääkisid FT-le, et tööandjad on neil keelanud teatavate teemade kajastamise. Hiina väärtpaberijärelevalve süüdistas aktsiaanalüütikuid, et need ületähtsustavad majandust ohustavaid riske, mis põhjustavad nõrka tarbijanõudlust, langevat eksporti ja kinnisvarasektori hädasid.

«Regulaator ei taha avalikkuses kuulda negatiivseid majanduskommentaare,» ütles üks keskpanka nõustav ökonomist. «Nad tahavad, et me tõlgendaks halbu uudiseid positiivses valguses.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles