UURING Praegusest pensionist reisimiseks ega vaba aja veetmiseks ei piisa (6)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Raha
Raha Foto: Tairo Lutter, Postimees

Kui suve peetakse puhkuse ja reisimise ajaks, siis praegustel pensionäridel sellist võimalust ei ole, selgus SEB korraldatud uuringust. Välis- ja kodumaal reisimiseks, kultuuriürituste külastamiseks, hobidega tegelemiseks ega sportlikeks tegevusteks pole tänane pension piisav, leidis enamik küsitlusele vastajatest.

Üle poole (53 protsenti) vanaduspensioni saajatest kinnitas, et suvisteks välisreisideks pensionist ei piisa, 15 protsendi jaoks pigem ei piisa.

Pooled vastanutest ei saa endale lubada ka Eestis reisimist (31 protsenti vastas, et pensionist ei piisa üldse, 26 protsenti pigem ei piisa).

Vaid 1 protsent vastanutest leidis, et praegune pension võimaldab reisimist välismaal ning 6 protsenti, et praegune pension on piisav Eestis ringi reisimiseks.

Kultuuriürituste külastamiseks, näiteks teatrietendustel või kontsertidel käimiseks, on pension piisav vaid 5 protsendile pensionäridest. Veerand vastanutest ei saa endale kultuuriüritusi lubada.

Hobidega, näiteks aianduse või käsitööga tegelemiseks peavad pensionit piisavaks 10 protsenti vastanutest. Sarnasesse suurusjärku jäävad ka perekondlikud koosviibimised – pereüritusteks on pension piisav 10 protsendi vastajate arvates. 17 protsendil pensionäridest ei ole võimalik pensionit hobidele kulutada ning 14 protsenti leidis, et sellest ei piisa ka pereüritusteks.

Ka sportlikud tegevused, olgu nendeks siis ujumine, tants või rattasõit, jäävad pensionieas raha tõttu tagaplaanile – 15 protsenti pensionäridest ei ole nendeks tegevusteks piisavalt raha. Vaid 4 protsenti vastanutest leiab, et pension on sportlikeks tegevusteks piisav.

Kolme Balti riigi tulemused on sarnased

Uuring viidi läbi kolmes Balti riigis ning tulemused on sarnased: Läti pensionäridest 5 protsendil jagus pensioni välisreisideks, Leedus 8 protsendil. Kodumaal saavad reisimist lubada 22 protsenti Läti ning 13 protsenti Leedu pensionäridest. Nii Lätis kui ka Leedus märkis vaid viiendik pensionäridest, et neil piisab pensionist valitud hobidega tegelemiseks.

SEB Varahalduse äriarendusjuhi Peeter Schamardini sõnul on hiljutised uudised eluea tõusu kohta küll rõõmustavad. Kuid need tähendavad ka seda, et järjest rohkem inimesi peab veelgi pikemat aega hakkama saama väiksema sissetulekuga kui see, millega nad olid harjunud tööl käies.

«Sissetuleku järsk vähenemine pensionile jäädes mõjutab elukvaliteeti ning inimesed ei saa tihtipeale jätkata harjumuspäraste tegevustega vaba aja veetmiseks. Vanemas eas oleks rahalise iseseisvuse säilitamiseks mõistlik tulevikule mõelda juba praegu. Mida varem säästmisega alustada, seda vähem peab igas kuus kõrvale panema, sest kogunenud raha saab kasvamist jätkata,» nentis Schamardin.

Statistikaameti andmetel oli keskmine pension tänavu esimeses kvartalis 616 eurot, keskmine brutokuupalk 1741 eurot.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles