Üllatus majaomanikele: KredEx peatas väikeelamute rekonstrueerimistoetuse

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Kredex. Pilt on illustreeriv.
Kredex. Pilt on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter / Postimees Grupp

Juba enam kui kuu aega ei võta KredEx majaomanikelt vastu väikeelamute rekonstrueerimistoetuse taotlusi. Põhjuseks toetuse tingimuste muutmine. Millal jälle uusi taotlusi vastu võtma hakatakse, sõltub kliimaministeeriumist, kes uusi tingimusi välja töötab.

EASi ja KredExi ühendasutuse eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juhi Triin Reinsalu sõnul on seni toetuse väljastamiseks eraldatud raha seotud praeguse eelarveaastaga. Tegemist oli lisaeelarvega eraldatud ning juba ühest eelarveaastast teise tõstetud rahaga ja selles mõttes on tegu erandliku olukorraga.

«Saime turuosalistelt teavet, et need, kes alles aasta teises pooles töid planeerima hakkaksid, ei jõuaks sellises ajaraamis töid tehtud nii, et toetuse saaks välja maksta,» ütles Reinsalu. «Vältimaks olukorda, kus inimesed on mingeid kulusid siiski juba kandnud, kuid toetust ei ole võimalik maksta, peatasime juulist vooru.»

Reinsalu sõnul toetuse eesmärk seni teadaoleva info põhjal järgmises voorus ei muutu, samuti ei muutu toetatavad tegevused, kuid lihtsustatakse toetuse taotlemist ja väljamakseid. Kuna edaspidi antakse toetust taaste- ja vastupidavusrahastust, võib ka sellega seoses erinevaid tingimusi kaasneda.

Määrust täiendab kliimaministeerium ja uue taotlusvooru saab KredEx avada pärast uue määruse jõustumist.

Vaja Euroopa Komisjoni heakskiitu

Kliimaministeeriumi ehituse asekantsleri Ivo Jaanisoo kinnitusel avaneb taotlusvoor selle aasta jooksul. Kui toetuse andmise tingimused on paigas, järgnevad kooskõlastusringid ja kooskõlastus Euroopa Komisjoniga. «Seega tuleb praegu veel varuda kannatust,» märkis Jaanisoo.

Taotlemine peaks tema sõnul lihtsustuma tänu e-toetuse keskkonna kasutamisele ja standardiseeritud ühikuhindade loogika juurutamisele.

«Plaanime ühikuhindu kasutada päikesepaneelide ja inverterite toetamisel,» selgitas ta. See tähendab, et ühikuhinnaga toetatavale tegevusele on määruses ja taotluse rahuldamise otsuses kindel toetussumma. Samuti ei ole vaja väljamakse alusena esitada arvet ja selle tasumist tõendavaid dokumente. Piisab sellest, et tööd nõuetekohaselt vastu võetud. See vähendab bürokraatiat.

Ministeerium tugineb muudatuste tegemisel juunis valminud eramute renoveerimistakistuste uuringule ja sellega seoses võib toetuse tingimustesse tulla mõningaid leevendusi.

«Meile on omane iseehitamise traditsioon, mille edasiarendamine annab uusi võimalusi. Arvestame sellega ka regulatsioonide tegemisel. Mitmed uuringus toodud ettepanekud on meil juba lahendamisel nii e-ehituse platvormi ja ehitusregistri arenduses, ehitusseadustiku täiendamisel kui ka LIFE IP BuildEST teadusarendusprojektis,» ütles kliimaministeeriumi asekantsler Ivo Jaanisoo.

Toetuse tingimuste kujundamisel analüüsib ministeerium, kas ja kuidas iseehitamist soosida. Töö teenusena tellimise eelis on selgem kontroll tööde kvaliteedi ning maksumuse üle, mis omakorda lihtsustab menetlusprotsessi, märkis Jaanisoo.

Nõuded leebemaks?

LIFE IP BuildESTi konsultandi Lauri Lihtmaa sõnul tuleb mõelda ka, kas eramu renoveerimine peab olema kortermajade või büroohoonetega samadel tingimustel reguleeritud ning kas nõuded, mida esitatakse uusehitisele, peavad ilmtingimata olema samad mis renoveerimisele.

«Näiteks kui omanik saab ise endale terrassi ehitamisega hakkama, siis võib-olla pole mõistlik nõuda, et ta peab omavalitsusele selle hooldamise juhendi esitama,» sõnas Lihtmaa.

Veel kerkis uuringus esile probleem, et omavalitsustel pole täit ettekujutust, kas ja mis ulatuses tuleks elamumajandusse sekkuda. Seetõttu soovitavad uurijad see välja selgitada ning vaadata üle regulatsioonid, et leevendada omavalitsuste kohustusi.

Uuringu viis läbi Mart Soonik (MSMedia OÜ) koostöös LIFE IP BuildESTi konsultandi Lauri Lihtmaaga (TalTech). Küsitleti renoveeritud ja renoveerimata eramute omanikke, projekteerijad, ehitajaid ja omavalitsuste valdkondlike spetsialiste. 

Edaspidi on väikeelamute rekonstrueerimise toetamiseks ette nähtud ligikaudu 28 miljonit eurot. Praegu on menetlemata taotlusi kogusummas 2,1 miljonit eurot, sealjuures 1/3 neist taotlustest esitati viimasel juunikuu päeval.

6. aprillist 2022 kuni 30. juunini 2023 sai KredEx 3429 taotlust väikeelamu omanikelt, kes soovisid rekonstrueerimiseks saada rahalist tuge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles