Peking kihab riigipöörde juttudest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peking kihab riigipöörde juttudest.
Peking kihab riigipöörde juttudest. Foto: SCANPIX

Pärast mitme aastakümne markantseimat poliitilist puhastust kihab Hiina pealinn spekulatsioonidest, vihjetest ja kuulujuttudest, et toimunud on sõjalise riigipöörde katse. Ka mitmed kõrged ametnikud on edasise suhtes täielikus teadmatuses.

Alates läinud neljapäevast, mil ametipostilt eemaldati üks Hiina mõjuvõimsamaid liidreid Bo Xilai, on bürokraatia ja avalikkus kui tulistel sütel, oodates järgmist käänakut haaravas poliitilises saagas.

Pärast internetiteadet Bo tagandamisest ei ole Hiina karmilt tsenseeritud meedia tema nimegi maininud – rääkimata siis vihjetest selle kohta, mis temast nüüd saab.

Kuid riigi arvukad netikodanikud, eriti raskesti tsenseeritavate Twitteri-taoliste mikroblogide pidajad, on ujutanud veebi üle informatsiooniga, milles on nii ülimalt uskumatuid kui ilmselt autentseid elemente.

Esmaspäeva õhtul levis kulutulena kuulujutt, et Bo liitlane ja Hiina julgeolekuaparaadi juht Zhou Yongkang on käivitanud sõjalise riigipöörde ning et Pekingi südalinnas parteibosside Zhongnanhai elurajoonis käivad lahingud.

Kui Financial Times aga hilja õhtul sealt mööda sõitis, nägi kõik välja vaikne ja rahulik. Ning eile õhtuse seisuga näis kõik riigis olevat igapäevaselt tavaline.

Siiski ütles üks Hiina julgeolekuaparaadi lähedalseisev allikas, et Zhou on saanud korralduse avalikult mitte esineda ning mitte osaleda ühelgi kõrgtasemel koosolekul. Zhou olevat «juba teatud määral valve all».

Sama isik kinnitas, et Bo, kes oli kuni möödunud nädalani Chongqingi linna parteiboss, on koduarestis, tema naine olevat aga viidud minema ülekuulamisele, kahtlustatuna korruptsioonis – standard-süüdistus kõrgete ametnike puhul, kes võimuvõitlustes alla jäävad.

Kuigi antud infot ei olnud võimalik koheselt kinnitada, näib internetis levivate dokumentide ja audiosalvestiste valguses olevat selge, et Bo perekonna liikmed olid korruptsioonisüüdistustega uurimise all juba isegi enne seda, kui Bo ustav politseijuht Wang Lijun veebruari alguses USA konsulaati põgenes ja poliitilist varjupaika palus.

Juhtumit kajastavad dokumendid ja salvestised, mille Hiina ametnikud ütlevad olevat ehtsad ning mis tõenäoliselt lekitati tahtlikult, viitavad sellele, et Wang põgenes pärast seda, kui Bo ta vallandas ja üritas teda arreteerida – ennetamaks korruptsiooni-alaseid uurimisi.

Endine vabariikalste presidendikandidaat ja USA suursaadik Hiinas Jon Huntsman, kes on Boga mitmel korral kohtunud, ütles, et tema allakäik paljastas sügavad lõhed Hiina tippjuhtkonnas.

«Lõhed alalises komitees on [reformi küsimuses] nüüd sama sügavad, kui [1989. aasta] Tiananmeni väljaku perioodil,» ütles Huntsman. «Hiina poliitika on karm ja segane äri. Nüüd on meil selle kohta ka selge ja avalik tunnistus, otsekui pilguheit sametist eesriide taha, kuhu maailm iial ei näe.»

Pealinna atmosfäärile lisas pühapäeval intriigi internetis ilmunud teade inimelusid nõudnud avariist, millesse olid segatud ühe parteijuhi poeg ja Ferrari. Riiklikud tsensorid eemaldasid teate kärmelt.

Internetikodanikud ja üks Hiina tippjuhtidega lähedasi kontakte omav allikas ütlesid, et avariis hukkus ühe Hiina Poliitbüroo Alalise Komitee liikme vallaspoeg, lisaks said raskelt vigastada kaks noort naisterahvast.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles