Venemaal tegutsevad Euroopa ettevõtted kaotasid sõja tõttu üle 100 miljardi euro (1)

PM Majandus
Copy
Vene rubla eurode taustal.
Vene rubla eurode taustal. Foto: Dado Ruvic

Financial Timesi andmetel on Venemaa turul tegutsevad Euroopa suurettevõtted saanud vähemalt 100 miljardit euro ulatuses otsest kahju oma tegevusest Venemaal pärast Ukraina täiemahulise sissetungi algust.

 

Ülevaade 600 aastaaruandest ja 2022. aasta finantsaruannetest näitab, et 176 ettevõtet on Venemaa äride müügi, sulgemise või vähendamise tõttu deklareerinud varade väärtuse langust, valuutakursiga seotud kulusid ja muid ühekordseid kulutusi.

Kõige suuremaid kulusid Venemaalt lahkumise tõttu kandsid energiaettevõtted, nagu BP, Shell ja TotalEnergies, kes kaotasid 40,6 miljardit eurot. Kahjusid tasakaalustasid aga märkimisväärselt kõrgemad nafta- ja gaasihinnad.

Kommunaalettevõtted said 14,7 miljardi euro suuruse otsese löögi, samas kui tööstusettevõtted, sealhulgas autotootjad, said 13,6 miljardi euro suuruse löögi. Finantsettevõtted, nende hulgas pangad, kindlustusandjad ja investeerimisfirmad, on teinud 17,5 miljardi euro ulatuses mahakandmisi ja muid kulutusi, vahendab FT.

Kõige suurema kahjumi said Briti ettevõtted, mis ulatusid 30 miljardi euroni. Nendele järgnesid Saksa ja Prantsuse ettevõtted, kes kaotasid kumbki 20 miljardit eurot.

Kiievi majanduskooli teatel on umbes 260 ettevõtet pärast täiemahulise sissetungi algust Venemaal tegevuse täielikult peatanud, veel 700 ettevõtet on oma tegevuse riigis peatanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles