Saudi Araabia naftagigandi ärikasum langes pea 40 protsenti

PM Majandus
Copy
Saudi Aramco logo.
Saudi Aramco logo. Foto: Maxim Shemetov

Toornafta hinna langus mõjutas ka maailma suurima naftafirma ärikasumit. Saudi Araabia ja Opec+ riigid püüavad hindu tõsta tootmismahu kärbete abil.

Maailma suurim naftaettevõte Aramco teatas teises kvartalis ärikasumi 38% vähenemisest võrreldes eelmise aastaga. Saudi Araabia riigile kuuluv naftafirma teatas, et ärikasumi vähenemine oli tingitud toornafta hinna langusest ja madalamatest marginaalidest rafineerimis- ja kemikaalide äris, vahendab Reuters.

Siiski ulatus ettevõtte teise kvartali ärikasum üle 30 miljardi dollari ja ettevõte teatas, et maksab kvartali eest üle 19,5 miljardi dollari ulatuses dividende. Samuti teatas ettevõte, et hakkab järgmisest kvartalist maksma tulemuspõhiseid dividende.

Aasta tagasi tegi Aramco oma ajaloo parima kvartalitulemuse, kuna nafta hind tõusis pärast Lääne Venemaa vastu kehtestatud majandussanktsioone hüppeliselt. Aasta tagasi maksis Brenti toornafta 113 dollarit barrel. Selle nädala esmaspäeval on hind püsinud 85 dollari juures barreli kohta.

Hinnad on langenud majanduslanguse ja rohke pakkumise tõttu. Saudi Araabia on püüdnud hinnalangust vältida, vähendades tootmist.

Maailma suurim toornaftatootja teatas aprillis, et vähendab oma tootmist 500 000 barreli võrra päevas osana naftatootjariikide organisatsiooni Opec+ koordineeritud tootmiskärbetest.

Juunis teatas Saudi Araabia, et vähendab tootmist veel miljoni barreli võrra päevas. Riigi praegune toodang on umbes üheksa miljonit barrelit päevas.

Saudi-Araabia on oma Vision 2030 algatuse raames oma majandust fossiilsetest kütustest eemale suunamas. Analüütikute sõnul peab riik hoidma nafta hinna kõrgemal kui 80 dollarit barreli eest, et oma majandust suure reformiprojekti käigus vee peal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles