Prantsusmaast sai Euroopa suurim elektrienergia eksportija

PM Majandus
Copy
Tuumajaam Prantsusmaal.
Tuumajaam Prantsusmaal. Foto: Vincent Isore

Prantsusmaa on Rootsist möödunud ja muutunud Euroopa suurimaks elektrienergia netoeksportijaks, samas kui Saksamaa on selle aasta esimesel poolel muutunud ekspordiriigist importijaks, vahendab Bloomberg.

Prantsusmaa netoeksport ulatus kokku 17,6 teravatt-tunnini, kusjuures suurem osa energiast läks Suurbritanniasse ja Itaaliasse, selgub EnAppSys aruandest, milles on esitatud impordi ja ekspordi andmed.

Prantsuse tuumaenergia toodang on Euroopa elektrituru nurgakivi, kuigi see küündib hetkel umbes 50% võimsuse juures. Riigi tuumajaamad on turu jaoks jätkuvalt väga olulised, hoolimata katkestustest ja taastuvate energiaallikate, näiteks päikeseenergia, suurest toodangust, mis on olnud väga tõhus tänu kuumalainetele, mis on sel suvel paljusid Lõuna-Euroopa piirkondi räsinud.

EnAppSysi direktor Jean-Paul Harreman ütles avalduses, et riigi suurenenud eksport on tingitud riigi tuumaenergia suurenenud kättesaadavusest. «Kuigi kättesaadavus on endiselt 10-15% madalam kui tavaliselt, aitas võimsuse 5-10 GW suurune kasv võrreldes eelmise aastaga Prantsusmaa energiabilanssi taas ekspordi poole pöörata.»

Rootsi langes teisele kohale, kuid Hispaania edestas Saksamaad ja tõusis 8,8 teravatt-tunni netoväljavooluga Euroopa kolmandaks suurimaks netoeksportijaks, selgus aruandest. Hispaaniale, mida viimasel ajal vaevas äärmuslik kuumus, on kasuks tulnud taastuvenergia tootmise suurendamine, sest riigi tohutu päikesepaneelide tootmisvõimsus on suurendanud eksporti. Rootsi eksport oli esimesel poolaastal 14,6 teravatt-tundi.

Aruandes leiti, et Saksamaa tuumaelektrijaamade sulgemine oli põhjuseks, miks riigist sai esimesel poolaastal energia importija.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles