Euroala majandust ähvardavad valusad löögid

Erkki Erilaid
Copy
Euroala ähvardab majanduslangus.
Euroala ähvardab majanduslangus. Foto: Eero Vabamägi

Kõrgemate intressimäärade ja valitsemissektori kulutuste piiramise kombinatsioon takistab Euroopa ettevõtetel laieneda, see aga omakorda suurendab majanduslanguse ohtu.

Bloomberg Economicsi analüüsi järgi võib eelmisel aastal alanud laenukulude kasv röövida 2024. aastal Euroopa majanduse kogutoodangust 3,8 protsenti. Kui samal ajal kallineb ka energia ja valitsused vähendavad toetusmeetmeid, võib kahju ulatuda 5 protsendini.

«Oht seisneb selles, et majanduse senine vastupidavus tekitab keskpankurites rahulolu, kuid rahapoliitika karmistamise mõju saabub viivituse ja pauguga,» ütles Bloombergi analüüsi kaasautor Jamie Rush. «Selleks ajaks võivad valitsused olla aga tegevuse stabiliseerimiseks juba halvas positsioonis.»

Kui USAs oodatakse pehmet maandumist, siis euroalal on analüütikute hinnangul majanduse väljavaated nõrgemad. Euroopa Keskpank (EKP) on juba varem pälvinud kriitikat rahaturu karmistamise hilinenud alustamise pärast. Hiljuti tunnistas ka EKP president Christine Lagarde, et Euroopa lähiaja majandusväljavaade on «halvenenud».

Seni on Euroopa majandus osutunud vastupidavaks, kui seisis silmitsi intresside tõstmiste ja energiakriisi leevendamiseks mõeldud valitsusmeetmete järkjärgulise kaotamisega.

«Järgmise 12 kuu jooksul elame perioodil, kus rahapoliitika karmistamisel ja riigieelarvete kärbetel on maksimaalne mõju,» märkis Brüsselis asuva mõttekoja Bruegel vanemteadur Gregory Claeys. «Ma olen ausalt öeldes natuke mures.»

«Nii kõrgete intressimäärade hoidmist on üha raskem kaitsta,» lisas ADA Economicsi analüütik Raffaella Tenconi. «Kui pööret ei tehta, siis tuleb järgmine aasta jõhkralt valus.»

Analüüsi autor Rush leidis siiski, et 2024. aasta parim stsenaarium on pehme maandumine, kuid selle tõenäosus ei ole just kuigi suur.

«Oht realiseerub, kui kõrgemad intressimäärad tabavad majandust nii tugevalt, kui mudelid ennustavad ja suure võlakoormusega riigid, mis seisavad silmitsi tõsiste eelarvepiirangutega, ei suuda täita majanduses stabiliseerivat rolli, millega oleme harjunud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles