Torm toob endaga kaasa ka odava elektri (1)

Copy
Tuulepark. Pilt on illustratiivne.
Tuulepark. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas langeb elektri keskmine börsihind teisipäeval esmaspäevaga võrreldes 49,7 protsendi võrra, 15,37 eurole megavatt-tunnist.

Kõige kallim, 97,33 eurot megavatt-tunnist, on elektri börsihind teisipäeva õhtul kell 21–22, kõige odavam on aga kell 16–17, mil hind langeb koguni -9,97 eurole megavatt-tunnist. Sealjuures on elektri hind Eestis miinuses suurema osa päevast, öösel kell 1–7 ning taas päeval ajavahemikus 11–18.

Lätis ja Leedus maksab elekter teisipäeval samapalju kui Eestis. Soomes on elektri keskmine hind teisipäeval aga negatiivne, -4,56 eurot megavatt-tunnist. Nord Pooli süsteemi kõige kallim keskmine päevahind on teisipäeval Belgias, 83,57 eurot megavatt-tunnist.

Lähipäevade ilmaprognoosi järgi on oodata äikesevihma valinguid, millega võivad kaasneda tuulepuhangud üle 25 m/s ja rahe. Sajuhulk võib kohati olla 30–50 mm ning on trombide ja keeristormide tekke oht. Öö jooksul levib sajuala pikkamööda põhja poole, mitmel pool on äikest ja püsib tugevate sajuhoogude ja tuulepuhangute oht.

See kõik toob endaga kaasa suurema tuuleenergia tootmise nii Eestis kui ka Põhjamaades ning ühtlasi sellega ka odavama elektrihinna elektribörsil.

Hoia tormil silm peal Postimehe tormiblogi vahendusel.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas kujunes juulikuu keskmiseks hinnaks 79,56 eurot megavatt-tunnist ehk 65,9 protsenti odavamaks kui aasta varem, mil kuu keskmine hind oli 233,21 eurot megavatt-tunnist. Võrreldes juuniga langes hind 13,6 protsendi võrra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles