Swedbank: palgakasv ületab taas hindade tõusu (2)

BNS
Copy
Palgad kasvavad hinnatõusust kiiremini.
Palgad kasvavad hinnatõusust kiiremini. Foto: Arvo Meeks

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmiku sõnul aeglustub hinnatõus järk-järgult ning palgakasv ületab taas hindade tõusu, ent aasta lõpus kergitavad hindu plaanitavad maksutõusud.

Hinnad kerkisid juulis eelmise aastaga võrreldes 6 protsenti. Juuniga võrreldes hinnatase alanes 0,6 protsendi võrra. Kuuga odavnesid energia, toit, rõivad ja jalatsid.

Elmik toob seejuures välja asjaolu, et Balti riigid ei juhi enam euroala hinnatõusu edetabelit. Aastaga tõusid juulis 6 protsendi võrra hinnad ka Saksamaal ja Itaalias, kus ostukorv on seni kallinenud küll märksa vähem kui Baltikumis.

Energia hinnad alanesid juulis tänu gaasi, elektri ja kütte hinna langusele. Mootorikütuste hinnad püsisid juulis mitmendat kuud järjest samal tasemel. «Juuli lõpust alates on tanklaketid aga taas hindu tõstnud. Nafta kallines tänu Saudi Araabia ja Venemaa tootmispiirangutele,» möönis ökonomist.

Toidu hind alanes kuuga 0,9 protsendi võrra. Värske köögivili, piimatooted ja kala odavnesid. Toidutoorme hinna langus jõuab Elmiku sõnul tasapisi poodidesse. Toidu hinnad on viimastel kuudel vähenenud ka naaberriikides. Teistest riikidest on toit odavnenud enam Soomes ja Rootsis.

Swedbanki vanemökonomisti sõnul ületab palgakasv taas hindade tõusu. «Hinnarallieelse ostujõu tasemeni jõuab keskmine netopalk aga alles 2025. aasta algul. Swedbanki klientide keskmine netopalk on viimastel kuudel kasvanud aastatagusega võrreldes kümnendiku võrra,» märkis ta.

Hinnatõus aeglustub Elmiku sõnul järk-järgult. Swedbanki hinnangul tõusevad hinnad 2023. aasta kokkuvõttes 10 protsendi võrra. Kõige rohkem mõjutab hinnatõusu toit. Viimase pooleteise aasta jooksul on toit kallinenud ligi 40 protsendi võrra.

«Aasta lõpus kergitavad hindu plaanitavad maksutõusud, mis küll jõustuvad alles järgmisel aastal. Kui tööstus- ja ehitusettevõtted prognoosivad hindade langust, siis jaemüügiga tegelevad firmad ootavad hinnatõusu jätkumist. Seda hoolimata sellest, et viimased neli kuud on jaemüügi käive eurodes vähenenud,» lisas ökonomist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles