Suur võlakoorem ja ametiühing pani USA suurt transpordiettevõtte pankrotikaitset paluma

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
USA suur veoettevõte Yellow palus pankrotikaitset
USA suur veoettevõte Yellow palus pankrotikaitset Foto: AP/Scanpix

Ligi saja aasta vanune USA maanteevedude ettevõte Yellow palus pühapäeval pankrotikaitset paragrahvi 11 alusel. Ettevõtet koormab ülevõtmiste maania järel suur võlakoorem ja karmid ametiühinguga läbirääkimised.

Ettevõttel on kohtu teate järgi miljard kuni 10 miljardit dollarit võlga enam kui 100 000 kreeditorile.

«See on täielik pettumus, et peame sulgema ligi sada aastat tegutsenud ettevõtte,» teatas Yellowi juhatuse esimees Darren Hawkins börsiteates.

Varem YRC Worldwide’i nime all tuntud ettevõte on üks suuremaid USA maanteevedude autoettevõtteid. Ettevõte oli domineeriv segmendis «vähem kui terve koorem», mis tähendas, et ettevõte kombineeris eri klientide vedusid, mis ühe veokiga transporditi samasse sihtkohta.

Ettevõtte suurklientideks on Walmart, Home Depot, tööstusettevõtted ja Uber Freight.

Ametiühing Teamsters teatas juulis, et ettevõte teavitas neid tegevuse peatumisest. Ettevõte püüdis ametiühinguga tingimusi läbi rääkida, et tõsta efektiivsust. Hiljuti õnnestus ettevõttel üle noatera vältida 22 000 ametiühinguliikme streiki.

Juunis blokeeris ametiühing ettevõtte restruktureerimise ja moderniseerimise püüdlused. Seda oli vaja, et ettevõte jääks ellu ja saaks refinantseerida 2024. tagasimakse tähtajani jõudvat 1,3 miljardi dollari suurust võlga.

USA maksumaksjatele võib tulla 700 miljoni dollari suurune kahjum, kui ettevõte ei suuda endise president Donald Trumpi administratsiooni hädas ja halvasti juhitud veoettevõtete programmi raames antud laenu tagasi maksta. Selline päästemeede oli osa 2020. aasta pandeemialeevenduse paketist, kirjutab Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles