Saksa televisioon: Eesti turismisektor on kriisis

BNS
Copy
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas Admirali jalakäiate silla juures.
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas Admirali jalakäiate silla juures. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Saksa-Prantsuse kultuurikanal Arte laskis eetrisse ligi kolmeminutilise klipi sellest, et koroonapandeemia, kõrge inflatsioon ja Ukraina sõjast tingitud julgeolekumured on Eestis kaasa toonud languse nii hotellibroneeringute kui ka kruiisituristide arvus.

Arte hinnangul oli Eesti paradiis just neile, kes tahtsid puhata väljaspool massiturismi piirkondi. Eelkõige oli tõusuteel Tallinn. Veel 2019. aastal andis turism sisemajanduse koguproduktist umbes 10 protsenti, ent siis saabus langus. Kui 2019. aastal külastas Tallinna 300 kruiisilaeva, siis aasta hiljem 170 ja tänavu veel vaid 90 laeva.

Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro ütles Artele antud usutluses, et kui inimesed peavad hakkama enda väljaminekuid piirama, võetakse esmalt ette puhkusekulud, mis puudutab ka kruiise. Sellele lisanduvad veel inflatsioon ja kerkinud kütusehinnad, mis moodustavad olulise osa kruiisilaevade kuludest.

Arte hinnangul on ka hotellinduses keeruline koroonaeelsele tasemeni jõuda. Tallinna vähenenud atraktiivsus taandub osaliselt küll kehvale lennuühendusele, aga mitte ainult.

Lääneeurooplaste meelest pole Eestis turvaline

Mitut hotelli opereeriva Duco OÜ tegevjuht Madis Laid ütles Artele antud usutluses, et siin on veel teinegi põhjus: Venemaa agressioonisõja tõttu vähenenud turvatunne. Nimelt arvavad lääneeurooplased, et Eestis pole ohutu.

Vene turistid ei saa enda riigi verise okupatsioonisõja tõttu euroliidu viisat ja Tallinnast ei pääse läänemaailma inimesed enam ka edasi Peterburgi.

Eesti kultuuri koja eestseisuse liikme Daisy Järva sõnul on turismist rääkides oluline, et kliendid jaksaksid teenuse eest maksta, ometi liigub riigi maksupoliitika sellele täpselt vastassuunas. Ainuüksi käibemaksu tõstmine oli Järva hinnangul liiast.

«Käibemaks tõuseb järgmisest aastast 22 protsendile ja nii läheb reis Tallinnasse veel mõnevõrra kallimaks,» lõpetab kaadritagune tekst Arte klipi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles