Valio kaotas eelmisel aasta suure osa firma kasumist

BNS
Copy
Valio Eesti juht Maido Solovjov.
Valio Eesti juht Maido Solovjov. Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees / Scanpix

Valio Eesti AS teenis möödunud aastal 168,8 miljoni eurose müügitulu juures ligi 3,5 miljonit eurot kasumit, samas oli aasta varem 130,7 miljoni eurose käibega kasum üle 5,2 miljoni euro, 33,7 protsenti rohkem.

«2022. aastat iseloomustavad kulude hüppeline suurenemine ja konkurentsi tugevnemine,» nentis juhtkond majandusaasta aruandes. Kasum vähenes eelkõige, sest tootmissisendite, eriti toorpiima hüppelist hinnatõusu, ei olnud turud ja tarbijad võimelised vastu võtma.

«2023. aasta alguseks oli tekkinud olukord, kus tingituna ostujõu vähenemisest ja jätkuvalt rekordkõrgest toorpiima hinnast oli ettevõte märkimisväärses kahjumis. Positiivse tulemuseni planeeritakse toorpiima hinna müügiturgudele vastuvõetava taseme saavutamisel jõuda 2023. aasta teises pooles,» lisas juhtkond.

2022. aastal oli toorpiima keskmine hind Eestis võrreldes eelneva aastaga ligikaudu 47 protsenti kõrgem ja Valio Eesti maksis seetõttu toorpiima eest kokku 35 miljonit eurot enam. Rekordilise hinnatõusu taga oli välisturgudel hinnataseme järsk suurenemine, mis aasta lõpus siiski oluliselt langema hakkas. Samal ajal jätkas toorpiima hind Eestis mõõdukat kasvu, mida ei olnud võimalik edasi kanda ei eksport- ega ka koduturule.

«Tulenevalt commodity toodete pikalt kestnud kõrgest hinnatasemest kujunes 2022. aasta teises pooles konkurents toorpiima lepinguliste ostukoguste tagamise osas piimatööstuste vahel äärmiselt tihedaks. Sellest tingituna oldi sunnitud pikaajalistele klientidele tarnete kindlustamiseks sõlmima toodete turuhindade alanemise korral piimatööstustele kahjumlikuks muutuvaid toorpiima ostulepinguid. 2023. aasta esimeses pooles töötati kahjumiga ning peeti läbirääkimisi ebasoodsate lepingutingimuste muutmiseks, mille osas strateegiliselt oluliste pikaajaliste koostööpartneritega ka kokkulepped saavutati,» selgitas juhtkond.

Möödunud majandusaastal investeeris Valio Eesti kokku 4,3 miljonit eurot, 400 000 eurot vähem kui aasta varem. Valdav osa investeeringutest tehti ettevõtte efektiivsuse tõstmiseks ja kulude optimeerimiseks, et tagada kulubaasi tasakaal ja konkurentsivõime. 2023. aasta investeeringutega plaanitakse jätkata efektiivsuse ja optimeerimise suunal, mitmete suuremate investeeringute kokkulepped on varasemalt sõlmitud ja plaanipäraselt realiseerumas.

Töötajate arv vähenes

Valio Eesti töötajate keskmine arv oli mullu 452, 24 vähem kui 2021. aastal. Palgakulud aga kasvasid 12,3 miljonilt eurolt 12,8 miljoni euroni.

Valio Eesti tooted valmivad kahes Lõuna-Eestis paiknevas tehases – Laeva Meiereis ja Võru Juustutööstuses. Tartu külje all Laeva külas paiknevas Valio Laeva Meiereis valmistatakse värskeid piimatooteid nagu piim, keefir, jogurtid, pudingud, kohupiim ja kohupiimadesserdid. Laeva Meierei annab tööd rohkem kui 250 inimesele ning toodab ühes kuus enam kui 8000 tonni värskeid piimatooteid. Laeva Meiereis kasutatav toorpiim tarnitakse suurel määral Tartu- ja Järvamaa farmidest, aga ka teistest suurfarmidest üle Eesti.

Valio Eesti Võru Juustutööstus annab tööd ligikaudu 170 inimesele. Ühes kuus toodetakse keskmiselt 840 tonni erinevaid tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles