Õlletootmine lähenes mullu taas pandeemiaeelsele tasemele

BNS
Copy
Õllekraanid pubis. Pilt on illustratiivne.
Õllekraanid pubis. Pilt on illustratiivne. Foto: Pixabay / Pexels

Eurostati andmeil tootsid Euroopa Liidu (EL) riigid möödunud aastal ligi 34,3 miljardit liitrit tavapärase alkoholisisaldusega õlut ja 1,6 miljardit liitrit õlut, mille alkoholisisaldus oli vähem kui 0,5 protsenti, lähenedes sellega pandeemiaeelse 2019. aasta tootmismahtude tasemele.

Võrreldes 2021. aastaga kasvas alkoholisisaldusega õlle tootmine seitse protsenti, alkoholivaba õlle tootmismahud püsisid aga samal tasemel, teatas Eurostat. Õlle kogutoodang EL-is oli 2022. aastal võrdväärne ligi 80 liitriga elaniku kohta.

Liikmesriikide seas, mille kohta on Eurostatil vastavad andmed, oli suurim õlletootja mullu jätkuvalt Saksamaa, kus toodetti 7,6 miljardit liitrit õlut, enam kui 22 protsenti EL-i kogutoodangust. 3,9 miljardi liitri ja 11-protsendise osakaaluga liidu kogutoodangust järgnes Hispaania, 3,7 miljardi liitri ja samuti 11-protsendise osaga Poola ning 2,6 miljardi liitri ja 8 protsendiga Holland.

Kõige rohkem õlut imporditi Hollandisse

Alkoholiga õlle suurim eksportija oli jätkuvalt Holland, kust veeti nii EL-i kui kolmandatesse riikidesse kokku 2,6 miljardit liitrit õlut, üle veerandi, täpsemalt 27 protsenti EL-i õlleekspordist. Võrreldes 2021. aastaga suurenes Hollandi õlleeksport 700 miljoni liitri võrra. Belgia eksportis samal ajal 1,6 miljardit liitrit õlut, Saksamaa 1,5 miljardit liitrit, Tšehhi 600 miljonit liitrit ja Iirimaa 400 miljonit liitrit.

Kolmandatest riikidest eksporditi õlut enim Ühendkuningriiki, 860 miljonit liitrit, ja USA-sse, 716 miljonit liitrit, vastavalt 21 ja 18 protsenti kogu ekspordist Euroopa Liidust väljapoole. Suured sihtturud olid veel 349 miljoni liitriga Hiina, 271 miljoni liitriga Venemaa ja 155 miljoni liitriga Kanada.

Ka suurima õlleimportija osas ei toimunud eelmisel aastal muutust – enim ostis õlut riiki sisse Prantsusmaa, 900 miljonit liitrit, mis oli 17 protsenti liidu koguimpordist. Impordimahud olid suured ka Itaalias, 700 miljonit liitrit, ja Saksamaal, pisut vähem kui 700 miljonit liitrit.

Õlle importimahud kolmandatest riikidest on võrreldes liidusisese impordiga väikesed – enim imporditi Ühendkuningriigist, 290 miljonit liitrit, mis oli 57 protsenti koguimpordist EL-i. 99 miljonit liitrit imporditi Mehhikost, 40 miljonit liitrit Serbiast, 15 miljonit liitrit Ukrainast ja 11 miljonit liitrit Hiinast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles