Maersk hoiatab nõudluse aeglustumise eest konteinerlaevanduses

PM Majandus
Copy
Maerski konteinerlaev.
Maerski konteinerlaev. Foto: Amr Abdallah Dalsh

Laevanduskontsern A.P. Moller-Maersk hoiatas reedel, et ülemaailmne nõudlus merekonteinerite järele väheneb sel aastal järsult, kuna majanduskasv on aeglustunud ja kliendid vähendavad varusid, vahendab Reuters.

 

Maailma üks suurimaid konteinerilaevandusettevõtteid, kelle turuosa on umbes 17%, teatas, et nende hinnangul vähenevad konteinerite mahud kuni 4%. Varem prognoosisid nad kuni 2,5%-list langust.

Maersk transpordib kaupu jaemüüjatele ja tarbekaupade ettevõtetele ning seda peetakse maailma majanduse ja ettevõtete tervise baromeetriks.

Maersk saavutas eelmisel aastal rekordilise kasumi tänu kõrgetele veohindadele, mis olid tingitud tugevast tarbijanõudlusest ja pandeemiaga seotud ummikutest sadamates. Kuid sel aastal on kaubaveohinnad ülemaailmse majanduslanguse tõttu langenud.

Tööstuse olukorda halvendab see, et sel aastal on hakanud turule tulema sadu uusi konteinerilaevu, mis on tellitud pandeemiast tingitud konteinerlaevandusbuumi ajal.

Maerski sõnul vähenes aprillist juunini laevadele laaditud konteinerite arv 6% võrreldes aastataguse ajaga, samas kui keskmised lastimäärad vähenesid poole võrra.

Maersk teatas reedel ka teise kvartali oodatust pisut väiksemast kasumilangusest ja vähendas oma kasumiprognoosi aastaks.

Tulu enne intresse, makse, väärtuse langust ja amortisatsiooni (EBITDA) langes kvartalis 2,91 miljardi dollarini, võrreldes 10,3 miljardi dollariga aasta varem. Ettevõtte käive vähenes 40%, 13,0 miljardi dollarini.

A.P. Moller-Maerski aktsia hind kukkus Kopenhaageni börsil pärast tulemuste avaldamist 4,84%, 12 590 Taani kroonini aktsia eest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles