Venemaa kahekordistas oma sõjaliste kulutuste prognoosi 100 miljardi dollarini (1)

PM Majandus
Copy
Vene sõjatehas Tatarstanis.
Vene sõjatehas Tatarstanis. Foto: Vadim Savitsky

Reutersi andmetel kulutab Venemaa sel aastal umbes kolmandiku riigi kogukuludest oma relvajõududele.

Venemaa on kahekordistanud oma selle aasta sõjaliste kulutuste prognoosi, vahendab Reuters. Uue hinnangu järgi kulutab Venemaa tänavu oma relvajõududele üle 100 miljardi dollari ehk üle 91 miljardi euro, mis moodustab umbes kolmandiku riigi kogukuludest.

Ukraina sõda on tõstnud Venemaa sõjaliste kulutuste osakaalu riigi kulutustes märkimisväärselt. Reutersi andmetel kulutas Venemaa aastatel 2011–2022 minimaalselt 13,9 protsenti ja maksimaalselt 23% protsenti oma kogukuludest relvajõududele.

Reutersi nähtud dokumendi järgi kulutas Venemaa esimesel poolaastal oma relvajõududele 5,59 triljonit rubla ehk umbes 55 miljardit eurot. Reutersi andmetel vastab see summa umbes 37 protsenti Venemaa kogukuludest samal perioodil. 

Dokumendist tuli välja, et Venemaa kulutas oma relvajõududele esimesel poolaastal 12 protsenti rohkem, kui ta oli algselt kogu aastaks eelarves ette näinud. Venemaa kulutas esimesel poolaastal kokku 2,44 triljonit rubla ehk umbes 23 miljardit eurot rohkem kui aasta varem samal perioodil. Dokumendi järgi oli 97 protsenti sellest kulutuste kasvust suunatud relvajõududele.

Sõjavägi on olnud Venemaa SKP kasvu peamine panustaja sel aastal, kuid sõjaliste kulutuste suurenemine võib Reutersi andmetel kajastuda kärbetena teistes ühiskonna valdkondades.

«Sõjatööstus on võimaldanud tööstuse kasvu, kuid tsiviilsektorid on aeglustuvad taas,» ütles Venemaa investeerimisfirma Locko-Invest investeeringute juht Dimitri Polevoi eelmisel nädalal Reutersile.

Venemaa CentroCreditBanki ökonomist Jevgeni Suvorov ütles oma Telegram-kanalis, et riigi sõjatööstus töötab nüüd täisvõimsusel, vahendab Reuters.

«Me ei tea, kui palju võiks tankide ja rakettide tootmist suurendada. Aga mida me teame, on see, et tootmise edasine suurendamine on võimalik ainult siis, kui võtta töötajaid teistest majandusharudest.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles