JUULIKUU KRÜPTOTURUL Suured krüptovaluutad langesid, väikesed tõusid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Polina Brottier on Binance’i esindaja Eestis
Polina Brottier on Binance’i esindaja Eestis Foto: Binance

Krüptovaluutad liikusid juulis erinevas suunas, suuremad tegid läbi languse ja mõned väiksemad jälle tubli tõusu, kirjutab krüptoturu juulikuu ülevaates Binance’i esindaja Polina Brottier.

Kaks suuremat vaba kursiga krüptovaluutat bitcoin (BTC) ja ethereum (ETH) tegid mõlemad juulikuu jooksul läbi sarnase languse, odavnedes euro vastu vastavalt -5 protsenti ja -4,7 protsenti. Kolmas positsioon aga vahetus kuu keskel, kui Ripple sai olulise kohtuvõidu USA Väärtpaberjärelvalve (SEC) üle, mis viis nende valuuta XRP 70-protsendilisele tõusule. Kuu lõpuks siiski kindlustas kolmanda koha seda ka varem pikalt hoidnud Build-and-build (BNB), mis nägi sarnaselt esimese kahe valuutaga veidi volatiilsust, kuid kuu lõikes jäi siiski stabiilseks, langedes -0,45 protsenti.

Bitcoin alustas juulikuud 27 921 euro peal ning lõpetas 26 507 euro juures, mis teeb languseks täpselt 5 protsenti. Kuu kõrgeim hind CoinMarketCap.com-i andmetel oli 28 850 eurot ja madalaim 26 209 eurot. Langust vedas ilmselt järjekordne baasintresside tõstmine, mis jõudis juulikuus 22 aasta kõrgeimale tasemele. Ühtlasi on tublisti vähenenud BTC korrelatsioon traditsioonilise aktsiaturuga.

Ethereum'i hinnaks oli juuli esimesel päeval 1772 eurot, viimasel aga 1688 eurot, mis teeb langusprotsendiks -4,7 protsenti. Kuu kõrgeim hind oli 1809 eurot ja madalaim 1663 eurot. Kuigi ETH langes vaid pisut vähem BTCst, teeb ethereum'i võrgustik bitcoin'ile silmad ette võrgukasutuses ja -kasvus. Uusi aadresse tehakse päevas juurde keskmiselt 90 000 kandis.

Suuruselt kolmanda krüptovaluuta staatuse üle käis juulis võistlus XRP ja BNB vahel. Kui Ripple’i XRP alustas kuud 0,43 euro peal, siis peale kohtuvõidu-uudist ronis hind vähem kui ööpäevaga 0,73 euro peale, mis tähendas ligi 70 protsenti tõusu. Kuu lõpuks jäi hind 0,65 euro peale. BNB säilitas juulikuu jooksul kõige stabiilsemat joont, alustades 220 euro juures ja lõpetades 219 euro peal ning sai seega ka tagasi kolmanda poodiumikoha vaba kursiga krüptovaluutade seas.

Üldine sentiment kogu krüptosektori osas tundub olevat äraootav – analüütikud on ennustanud, et suuremad liikumised on ees, kuid suuna osas ollakse eriarvamustel. Järgmisel aastal eesootav bitcoin'i «pooldumine» pakub turuosalistele palju optimismi, sest ajalooliselt on pooldumistele eelnenud suuremat sorti hinnarallid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles