EL võtab uute Valgevene sanktsioonidega sihikule droonid ja propagandistid

Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka Foto: Chine Nouvelle / SIPA

EL keelas neljapäeval droonide müügi Valgevenesse ja lisas tuntud riigitelevisiooni saatejuhid oma sanktsioneeritud isikute nimekirja seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse ja Minski repressiooniga opositsiooni vastu.

Valgevene juht Aljaksandr Lukašenka on Venemaa presidendi Vladimir Putini lähim liitlane ja on lubanud, et tema riiki kasutatakse Moskva rünnaku peatuspaigana Ukraina sõjas.

EL on juba korduvalt kehtestanud Minski suhtes sanktsioone, kuna Lukašenka on alates 2020. aastast opositsiooni jõhkralt represseerinud ja seoses riigi seotusega Ukraina sõjas. Need hõlmavad näiteks Valgevene liidri ja tema pereliikmete musta nimekirja kandmist.

Viimased meetmed on suunatud veel 38 režiimifiguuri ja kolme riigiettevõtte vastu, sealhulgas riigitelevisiooni juhtivate «propagandistide», prokuröride ja vanglaametnike vastu.

Püüdes piirata Venemaale suunatud kaupade liikumist, mida võidakse kasutada Ukraina lahinguväljal, keelas EL lennukimootorite ja droonide ekspordi Valgevenesse.

Lisaks sellele karmistas 27 riigi blokk piiranguid pooljuhtide, kaameraseadmete ja muu tehnoloogia müügile, mis võiks aidata Moskva sõjategevust.

«Täna kehtestame täiendavaid meetmeid Valgevene režiimi kui Venemaa ebaseadusliku ja provotseerimata Ukraina-vastase agressioonisõja kaasosalise vastu,» ütles ELi välispoliitikajuht Josep Borrell.

EL-i riigid on arutanud Valgevenele kehtestatud sanktsioonide karmistamist ja Venemaa-vastaste meetmetega kooskõlla viimist alates aasta algusest.

Leppeni jõudmist takistasid erimeelsused selle üle, kas üleilmse toidujulgeoleku ohtusattumise valguses tuleks mustast nimekirjast eemaldada väetisetootjad.

Ametnike sõnul jätab suutmatus karmistada sanktsioone Minskile tõsise lünga EL-i sanktsioonidesse Moskva suhtes, kuna sanktsioonialused kaubad võivad Valgevenest Venemaale liikuda.

Euroopa Komisjoni teatel on ulatuslikumad meetmed endiselt laual ja arutelu nende üle kestab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles