Nausėda: Poola kaalub Ukraina vilja eksporti läbi Balti sadamate

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki kohtumisel Suwałki koridoris.
Leedu president Gitanas Nausėda ja Poola peaminister Mateusz Morawiecki kohtumisel Suwałki koridoris. Foto: ARTUR RESZKO

Leedu president Gitanas Nausėda ütles neljapäeval Poola-visiidil, et sai peaminister Mateusz Morawieckilt positiivset vastukaja ettepanekule võimaldada Ukraina teravilja eksporti läbi Balti sadamate, viies tolli- ja muud kontrollid Ukraina-Poola piirilt üle neisse sadamatesse.

«Poola peaministri reaktsioon oli väga positiivne,» ütles Nausėda Suwałki koridoris Poola kirdeosas.

«See teeb mind optimistlikuks ja ma arvan, et meie ministeeriumid peavad tegema nüüd lähedat koostööd selle arutelu jätkamiseks ja muudatuste elluviimiseks nii kiiresti kui võimalik,» lisas ta.

Leedu on ärgitanud Euroopa Liitu kasutama Ukraina teravilja ekspordiks Balti sadamaid alates sellest, kui Venemaa lahkus juulis leppest, mis võimaldas selle eksporti Musta mere kaudu.

Vilniuse sõnul teeks tollikontrolli ja muude inspektsioonide üleviimine Poola-Ukraina piirilt Balti sadamatesse ekspordi sujuvamaks.

«Me peame tegema kõik võimaliku, et teravilja tarne läbi Poola territooriumi Balti sadamatesse kulgeks võimalikult sujuvalt ja tõhusalt,» ütles Nausėda.

President märkis, et teravilja küsimust «kasutatakse geopoliitilisteks mängudeks ja Venemaa on taas selle kaardi käiku lasknud».

Venemaa on alates leppest lahkumisest võtnud rünnakutes sihikule Ukraina sadamataristu ja väitnud, et saab pakkuda Aafrika riikidele põllumajanduskaupu soodsama hinnaga.

Leedu teatel on Balti sadamatel võimekus käidelda aastas 25 miljonit tonni teravilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles