Lõpuks teada, miks kogutakse automaksu! Võrklaev: raha läheb igale poole! (33)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Rahandusmnister Mart Võrklaev ei soostunud ütlema, millised kokkuhoiukohad tema haldusalas paistavad.
Rahandusmnister Mart Võrklaev ei soostunud ütlema, millised kokkuhoiukohad tema haldusalas paistavad. Foto: Konstantin Sednev

Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil uuriti rahandusminister Mart Võrklaevalt (RE), kuhu lähevad automaksuga rahvalt kogutavad miljonid. Nüüd on asi selge.

Tänases Maalehele intervjuus ütles vabariigi president Alar Karis, et tema jaoks jääb ebaselgeks, mida valitsus plaanitava automaksuga saavutada püüab. «Isegi automaksu seaduse koostajad ei saa aru, kuidas on seda maksu täpselt vaja teha. Kord on tarvis keskkonda hoida, siis riigikassat täita – see ju tekitab segadust,» ütles Karis lehele.

Sellest haarasid kinni ajakirjanikud neljapäeval valitsuse pressikonverentsil ja palusid Karise väljaütlemist kommenteerida rahandusministerVõrklaeval, kelle haldusalas automaksu loomine on.

Võrklaev andis järgmise vastuse: «Mulle tuli üllatusena, et presidendil küsimusi on. Kui on, siis ta võiks lahkesti ühendust võtta. Praegu oleme seaduse väljatöötamise kavatsuse juures. See ongi see avalik debatt, mille kohta kevadel ette heideti, et seda pole. Ma nimetaksin seda ideede paljususeks. [...] Eesmärk on, oleme seda korduvalt väljendanud: vähendada autostumist, seotud kliimaeesmärgiga. [...] Ja küsimus oli, et kuhu läheb raha? See läheb riigieelarvesse, kus on 1,7 miljardi euro suurune auk. [...] Raha läheb igale poole!»

Võrklaev rääkis veel, et autostumist plaanitakse maksuga vähendada ennekõike linnakeskkonnas, kus alternatiive on. Samuti tahetakse maksuga lahti saada romuprobleemist – autoromudest, mis asuvad põldudel ja reostavad nii keskkonda kui ka vaadet.

Kui pärast pressikonverentsi uuris Postimees Võrklaevalt, millised kokkuhoiukohad tema haldusalas paistavad, ei soostunud minister ühtegi nimetama.

Automaksu teema puhul võttis sõna ka regionaalminister Madis Kallas (SDE). Ta ütles, et maapiirkondades on auto näol tegu tarbeesemega. «Sõnumitoojat ei tasu nüüd maha lüüa,» ütles Kallas hakatuseks ja tegi siis ettepaneku, et kuna riigis on sektoreid, mis on saanud viimasel ajal väga suuri kasumeid, siis peaks lisaks automaksudele ka muid sissetulekuallikaid uurima. «Peab laiemalt vaatama, kuidas need ettevõtted saaks panustada ühiskonda,» ütles Kallas.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles