Ettevaatlik Merko Ehitus mitmekordistas kasumi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Foto: Tairo Lutter

Merko Ehituse teise kvartali kasum kasvas 225,7 protsenti, 13,58 miljoni euroni. Käive kasvas samal ajal vaid 61,3 protsenti, 141,6 miljoni euroni.

«Esimese poolaasta kasum oli meil ootuspäraselt tugev, kuna mitu korteriarendusprojekti said valmis ja toimus eelmüüdud korterite üleandmine ostjatele. Samas eelmüüdud korterite varu järk-järgult ammendub ning tegutseme täna väga erinevas turuolukorras võrreldes 2020. ja 2021. aastaga. Korterite uusmüügi tempo on märkimisväärselt langenud, mistõttu on uute arendusprojektide käivitamine nii meie poolt kui Balti turul tervikuna oluliselt aeglustunud. See omakorda tähendab järgmisel paaril aastal vähem valmivaid arendusprojekte ja müüdavaid kortereid,» kommenteeris tulemusi Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink. «Positiivse poole pealt näeme, et esimesel poolaastal on korterituru olukord stabiliseerunud, kohanemine majanduskeskkonna muutustega jätkub ning turule on lisandunud natuke rahulikumat sentimenti. Kuigi täna on oluliselt vähem investeerimise eesmärgil korteriostjaid, siis uue kodu ostutehinguid siiski toimub. Kiiret muutust nõudluse taastumisel me lähiajal siiski ei näe ja suhtume uute projektide käivitamisse ettevaatlikult».

Ettevõte investeeris kuue kuuga töös olevatesse arendusprojektidesse ja uutesse kinnistutesse kokku 56,5 miljonit eurot.

Tänavu kuue kuuga sõlmisid Merko Ehituse ettevõtted uusi ehituslepinguid 255 miljoni euro väärtuses ehk 32 protsenti enam kui mullu ning ehituslepingute portfelli jääk kasvas aastatagusega võrreldes 29 protsendi võrra, 418 miljoni euroni.

«Ehitusmahtude mõttes tasakaalustab ettevõtte tugev tellijalepingute portfell lähema paari aasta jooksul teatud määral korterituru langusest tingitud mõjusid. Samas on ehituse tegutsemiskeskkond jätkuvalt ebakindel. Riskide juhtimine on äärmiselt oluline, niipalju kui see tänase kiire inflatsiooni ja kõrgete intresside, uute regulatsioonide ja halduspraktika ning geopoliitilise olukorra juures võimalik on,» kommenteeris Andres Trink ehitusteenuste turgu.

Esimese kuue kuuga andis Merko ostjatele üle 512 korterit ja 15 äripinda. Teise kvartali lõpu seisuga oli kontserni ettevõtetel bilansis 978 korterit. Ehitusfaasis olevatest korteritest ligikaudu 40 protsenti oli kaetud eelmüügilepingutega. Suuremad korteriarendusprojektid olid Uus-Veerenni, Noblessneri ja Lahekalda Tallinnas, Erminurme Tartus, Viesturdārzs, Mežpilsēta ja Magnolijas Riias ning Vilnelės Skverai Vilniuses.

2023. aasta teises kvartalis olid suuremad ehituses olevad objektid Eestis Rae ja Pelgulinna riigigümnaasiumid, Hampton by Hiltoni ja Hyatti hotellihooned, Arteri kvartal ja Eesti Vabariigi kagupiiri maismaaosa taristu lõigud, kaitseväeehitised Tapa linnakus, Vanasadamat ja Rail Balticu Ülemiste reisiterminali ühendav trammiliin ning Ülemiste ühisterminaali esimene etapp ja Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimine. Lätis olid töös GUSTAVSi ärikeskus ja Elemental Business Centre'i büroohooned, Leedus tuulepargi taristurajatised ja alajaam Kelmė rajoonis ning erinevate NATO väljaõppekeskuste hooned ja taristud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles