Suurpangad teenisid eelmisel aastal hiiglaslikke summasid rubladega kaubeldes (1)

PM Majandus
Copy
Vene rublad dollarite taustal.
Vene rublad dollarite taustal. Foto: Dado Ruvic

Maailma suurimad pangad kolmekordistasid eelmisel aastal oma rublaga kauplemise tulu, kuna Moskva sõda Ukrainaga sundis lääne ettevõtteid aktsepteerima suurte juurdehindlustega valuutakursse.

Vali Analyticsi andmetel, millele viitab Bloomberg, teenisid 100 suurimat panka kokku 6 miljardit dollarit (umbes 5,5 miljardit eurot), võrreldes viimase kolme aasta keskmise aastase rublakauplemise tuluga, mis oli umbes 2 miljardit dollarit.

Kuna nende piirkondade laenuandjad olid vabastatud Ukraina sissetungile järgnenud kaubanduspiirangutest, oli neil juurdepääs Venemaa dollariturule, kus dollareid müüdi võrreldes välismaiste hindadega palju odavamalt.

Kuna Armeenia ja Kasahstani pangad tegutsesid vahendajatena, said Wall Streeti pangad neid odavaid dollareid tasu eest omandada ja seejärel müüa neid kõrgemate hindadega Venemaalt põgenevatele ettevõtetele.

Paljud neist ettevõtetest olid valmis kindlustama dollarid mis tahes kursiga, kuna nad olid juba kandnud maha kasumit ja varasid lahkudes riigist.

Ükski neist ei ole rikkunud mingeid rahvusvahelisi sanktsioone, samuti ei ole ühtegi institutsiooni süüdistatud väärkäitumises. See strateegia on mitmes mõttes aidanud tagada Venemaalt lahkuvatele ettevõtetele vajalikku likviidsust.

Hetkel toimub selline kauplemine jätkuvalt, isegi kui sõja esimese aasta kõrged hinnavahed on vahepeal mõõdukamaks muutunud, ütles Bloomberg. Rubla tasemed Venemaal ja väljaspool seda on vähenenud, samal ajal kui Venemaa president Vladimir Putin muudab välisfirmade riigist lahkumise palju raskemaks.

Kuid rubla hinnaerinevus on endiselt piisavalt suur, et Wall Streeti pankade jaoks oleks see ka praegu tasuv, ütlesid allikad Bloombergile.

Rubla on viimastel kuudel näinud suuri kukkumisi, eriti pärast seda, kui juunis toimunud Wagneri ülestõus ajendas venelasi otsima alternatiivseid valuutasid, mida rublade vastu vahendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles