NyxAiri juht: Nordicat poleks tohtinud üldse luua (3)

BNS
Copy
Nordica lennuk Tallinna lennujaamas.
Nordica lennuk Tallinna lennujaamas. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Eesti lennufirma NyxAiri juhataja Jaanus Ojametsa hinnangul ei oleks tohtinud riiklikku lennufirmat Nordica üldse luua, sest need põhjendused, millele viidates seda tehti, ei olnud tema sõnul tõsiseltvõetavad.

Kliimaminister Kristen Michal tegi äsja Nordic Aviation Groupi nõukogule ülesandeks viia ettevõttes läbi erikontroll, et hinnata ettevõtte tegevust 2020. aasta algusest kuni 2023. aasta juuli lõpuni ning selgitada välja negatiivse majandusseisu põhjused.

Ojamets tõdes BNSiga rääkides, et praegu on keeruline sel teemal hinnanguid anda. «Lennundus on konkurentsitihe valdkond. Selleks, et Eestist saaks väljapoole lennata, ei oleks vaja olnud maksumaksja raha eest lennuettevõtet luua – kui on lennata soovijaid, siis on ka vedajaid,» rõhutas ta.

Nordica kukkus kahjumisse

Esialgsetel andmetel oli Nordic Aviation Groupi ehk Nordica ja Xfly kaubamärgi alt lendavate lennufirmade konsolideeritud kuue kuu koondkäive 54,9 miljonit eurot ja kahjum 7,2 miljonit eurot.

2022. aastal teenis Nordic Aviation Group 90,6 miljoni eurose käibe juures 1,5 miljonit eurot puhaskasumit. Tunamullu oli riiklik lennufirma 60,2 miljoni eurose käibe juures 1,2 miljoni euroga kasumis.

NyxAir OÜ teenis eelmisel aasta 24,5 miljoni eurose käibe juures 132 200 eurot puhaskasumit. Aastavõrdluses kerkis käive 41,2 protsenti ja kasum 17,7 protsenti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles