G4S hoiatab petiste eest, kes tulevad koduhoovi tööd küsima

PM Majandus
Copy
G4Si andmetel on viimasel ajal sagenenud jalgrataste vargused. Pilt on illustratiivne.
G4Si andmetel on viimasel ajal sagenenud jalgrataste vargused. Pilt on illustratiivne. Foto: Kate Trifo / Scanpix

Suvekuudel on sotsiaalmeedia kogukonnagruppides tehtud postitusi, milles hoiatatakse, et pea igas Eestimaa nurgas on nähtud mehi, kes piiluvad aedadesse või tulevad lausa hoovi tööd küsima, teatab turvafirma G4S. Viimastel nädalatel on sagenenud ka jalgrataste vargused trepikodadest.

Üle-eelmisel nädalal käis üks mees Tallinnas Pärnu maanteel korterelamu maa-aluses garaažis luusimas, varastas jalgratta ning haaras kaasa tööriistakasti. Mees jäi ühele majaelanikule vahele, kuid rabeles end lahti ja pääses minema.

Mõni päev hiljem naasis sama mees varahommikul koos kaaslastega, kapuutsid peas ja näod kaetud, ja viisid kaasa kaks elektrijalgratast. Ratastel polnud küll akusid peal ja need olid lukus, kuid tugevad mehed tassisid rattad seljas minema.

Kui kellelegi pakutakse müügiks ilma akuta elektriratast, siis tuleb kindlasti uurida tausta ja teavitada kahtluse korral politseid, rõhutab G4S.

«Hinnaline jalgratas varastati hiljuti ka Kristiine linnaosas ühe korterelamu trepikojast. Tuletame meelde, et jalgratta ja muude asjade kortermaja trepikojas hoidmine ei ole turvaline ja on vastuolus ka tuleohutusnõuetega – rattaid tuleks hoida panipaigas, kuhu saab paigaldada valvesüsteemi ehk liikumisandurid, magnetandurid vms,» soovitas G4Si erakliendiüksuse juht Tarmo Pärjala.

«Ühtlasi tuleks arvestada ka sellega, et kui varas on juba teinud endale selgeks, millal on teie trepikojas kõige parem aeg rattavarguseks, siis on suur oht, et peagi võib ta tungida ka korterisse,» lisas ta.

Politsei: «tööotsijad» hulguvad majade vahel

Põhja prefektuuri Lääne-Harju jaoskonna menetlustalituse juht Raigo Prants tõi välja, et suvel on sagenenud ka vihjed politseile, et välismaalased otsivad kohalike elanike käest tööd või luusivad niisama majade vahel ringi.

«Iga aasta enne suveperioodi tuleb Eesti tänavatele ja kaupluste parklatesse Lõuna-Euroopa päritolu inimesi, kelle kavatsused ei ole head,» räägib Prants.

Hoovidest või kuuridest on ära viidud nii mootor- kui elektritõukerattaid. Üldjuhul tulevad kelmid hoovi lootuses, et kedagi pole kodus ning kui siis keegi kuskil on, vabandatakse end välja valega, et taheti teed küsida. Pererahvaga juttu ajades vaadatakse aga hoovis ringi ja hinnatakse, kas seal leidub midagi väärtuslikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles