Inbank kaotas suure osa kasumist

BNS
Copy
Inbanki asutajad Priit Põldoja (vasakul) ja Jan Andresoo
Inbanki asutajad Priit Põldoja (vasakul) ja Jan Andresoo Foto: Andrei Ozdoba / Inbank AS

Inbanki 2023. aasta teise kvartali konsolideeritud puhaskasum oli 2,7 miljonit eurot, mis on aastatagusega võrreldes 3 protsenti rohkem, ent esimese poolaasta puhaskasumiks kujunes 4,5 miljonit eurot, mis on aastatagusega võrreldes 18 protsenti vähem.

Inbanki laenude ja renditeenuste portfell kasvas tänavu teises kvartalis 2022. aasta sama ajaga võrreldes 30 protsenti, 937,4 miljoni euroni. Hoiuseportfell kasvas aastaga 36 protsenti ja ulatus kvartali lõpu seisuga 965,7 miljoni euroni. Kvartali lõpus oli Inbanki varade maht 1,17 miljardit eurot, teatas pank börsile.

Teise kvartali müügi kogumaht oli kokku 183,6 miljonit eurot, mis on aastatagusega võrreldes 31 protsenti rohkem ja ligi 30 miljonit eurot rohkem kui 2023. aasta esimeses kvartalis. Kaupmeeste finantseerimislahenduste müük kasvas 5 protsenti, 74,1 miljoni euroni.

Autolaene võeti varasemast enam

Toodete lõikes kasvas enim autode finantseerimine – aasta varasemast 65 protsenti, 41,9 miljoni euroni. Rohefinantseerimise müük taastus 27,9 miljoni euroni, mis on 135-protsendine kasv võrreldes 2022. aasta teise kvartali madalseisuga. Ka renditeenuste müük kasvas aastatagusega võrreldes – 32 protsenti, 15 miljoni euroni. Samal ajal suurenes väikelaenu müügimaht 14 protsenti, 24,7 miljoni euroni.

Teise kvartali lõpus oli Inbankil üle 5400 aktiivse kaupmehe. Aktiivsete kliendilepingute arv oli 891 000.

«Inbanki müügitulemused ületasid taas rekordtaseme: Balti riikides saavutasime kõigi aegade parima müügitulemuse ja Poolas taastus müük tugevalt. Esimesi tulemusi on hakanud andma Tšehhi turg. Tänu suurenevale krediidiportfellile ja rahastamiskulude aeglasemale kasvule saavutas Inbank rekordilise kvartalitulu 14,9 miljonit eurot,» tõi välja Inbanki juhatuse esimees Priit Põldoja.

Ta märkis, et mai lõpus emiteeris Inbank 11,1 miljoni euro väärtuses täiendavatesse esimese taseme omavahenditesse (AT1) kuuluvaid võlakirju intressimääraga 12 protsenti, kusjuures emissioon märgiti peaaegu kahekordselt üle. Märkijad olid 55 eraisikut ja institutsionaalset investorit.

«Inbank sõlmis 2023. aasta juunis lepingu 12,7-protsendise lisaosaluse omandamiseks sõidukite täisteenusrendi ettevõttes Mobire Group. Tehingu tulemusel kuulub Inbankile nüüd 65,7 protsenti ettevõttest. Usume, et autode müügi ja omamise harjumused muutuvad tulevikus suuresti. Suurendades osalust Mobires, on Inbankil võimalik neile muutustele otsesemalt kaasa aidata ja seeläbi pakkuda paremaid tooteid meie arvukatele partneritele ja klientidele,» selgitas Põldoja.

«Tõusvad intressimäärad on viimase 18 kuu jooksul Inbanki finantstulemusi pärssinud. Sellegipoolest oleme otsustanud jätkata investeeringuid meie ettevõtte kasvu. Oleme edukalt sisenenud Tšehhi turule ja toome sel aastal turule mitu uut toodet, sealhulgas mobiiltelefonide, tahvel- ja sülearvutite ning elektrijalgrataste renditeenuse. Kuigi tegutseme tõsiste turumuutuste ja enneolematute välissündmuste tingimustes, on see Inbankile 12. järjestikune kasumlik tegevusaasta,» lisas juhatuse esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles