Itaalia tühistas SMS-i teel sadade tuhandete leibkondade sotsiaaltoetused (1)

PM Majandus
Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE

Üks tekstisõnum ja mõni päev hiljem pole enam sotsiaaltoetust: nii on juhtunud paljude itaallastega Giorgia Meloni uue valitsuse ajal.

Alates teisipäevast tühistati sadade tuhandete itaallaste sotsiaaltoetused. Peaminister Giorgia Meloni valitsus oli otsustanud kehtestada rangemad tingimused nn Kodanikupalga saamiseks, mis hakkab kehtima 1. augustil. Meediateadete kohaselt mõjutab sotsiaaltoetuste tühistamine umbes 169 000 leibkonda. Abisaajad said sellest juba möödunud reedel tekstisõnumi teel teada.

Nüüdsest alates saavad Kodanikupalka ainult need leibkonnad, kus elavad alaealised, puuetega inimesed või üle 65-aastased pensionärid. Vaatlejate sõnul võidakse Kodanikupalga maksmine lõpetada veel 80 000 leibkonna puhul suve lõpus. Uued meetmed tabavad eelkõige riigi lõunaosa. Näiteks Napoli on linn, kus on kõige rohkem inimesi, kes saavad Kodanikupalka.

Ametiühingud ja aktivistide rühmitused kutsusid üles protestima kärbete vastu. Mõnes lõunapoolses linnas protestisid inimesed sotsiaalteenuste agentuuri INPS kontorite ees. Esmaspäeval ründas Sitsiilias meediateadete kohaselt üks töötu mees Terrasini omavalitsuses linnapea kontorit, valas bensiini ja ähvardas kõik põlema panna, aga õnneks ta peatati.

Opositsioon kardab sotsiaalset katastroofi

Opositsioonipoliitikud kritiseerisid valitsuse sammu teravalt ning kriitikud kardavad sotsiaalse katastroofi puhkemist. Endine valitsusjuht Giuseppe Conte, kes kehtestas 2019. aastal Kodanikupalga süsteemi, nimetas seda sammu «ideoloogiliseks sõjaks», mida peetakse kõige haavatavamate seljataga. Nördimust tekitas ka asjaolu, et tühistamisest teatati tekstisõnumi teel.

Meloni parempoolne valitsus on olnud selgesõnaliselt Kodanikupalga vastu. Ta tahab massiliselt vähendada toetusesaajate arvu ja toetuskulusid. Parempoolsed erakonnad on korduvalt väitnud, et Kodanikupalk ei motiveeri neid, kes võiksid töötada, tegelikult töötama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles