Kas kiire inflatsiooni aeg hakkab läbi saama?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Turul on hinnad endiselt kõrged, kuid hinnatõus on aeglustumas ning lähenemas euroala keskmisele. 
Turul on hinnad endiselt kõrged, kuid hinnatõus on aeglustumas ning lähenemas euroala keskmisele. Foto: Urmas Luik

​Eurostati esialgse hinnangu kohaselt aeglustus Eestis hinnatõus juulikuus pea kolme protsendipunkti võrra, 6,3 protsendini, lähenedes jõudsalt euroala keskmisele, mis oli 5,3 protsenti.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina nentis Eesti juulikuu inflatsiooninumbrit kommenteerides, et meie hinnakasv on aeglustumas kindlal sammul.

Veel rohkem on inflatsioon aeglustunud Ameerika Ühendriikides, kus juunis kerkisid hinnad kolm protsenti ning juulikuiseks hinnatõusuks prognoositakse 2,8 protsenti, mistõttu on juba mitmeid nädalaid kestnud diskussioon, kas kiire inflatsioon on nüüdseks seljatatud ja hoogsa hinnatõusu aeg hakkab mööduma.

USA majandusteadlane Steve Hanke, kes on saanud hüüdnime Rahadoktor, ei usu, et kiire inflatsioon jääb kestma pikaks ajaks; see teeks sealse keskpanga Föderaalreservi ülesande ehk hinnastabiilsuse ja maksimaalse tööhõive kindlustamise keeruliseks.

«Unustage propaganda, mida me kuuleme, et Föderaalreservi nõukogu esimehel on keeruline ülesanne ja et see on pikaajaline lahing,» ütles Johns Hopkinsi ülikooli professor Hanke finantsuudiste telekanalile CNBC. «Mina arvan, et inflatsioon on ajalugu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles