Hiina piirab jõuliselt pooljuhtmetallide ja droonide eksporti

Copy
Hiina droonitootja DJI droon.
Hiina droonitootja DJI droon. Foto: Christinne Muschi

Teisipäeval jõustusid Hiina piirangud pooljuhtide valmistamiseks vajalike metallide ekspordile, päev varem oli Peking kehtestanud piirangud mõnede droonide välisriikidesse müümisele.

USA valitsus on viimastel kuudel tegutsenud jõuliselt, et piirata Hiina ettevõtete juurdepääsu kõige moodsamatele pooljuhtidele. Hiina, kes püüab pooljuhtide tootmise ja väljatöötamise vallas iseseisvaks saada, näeb siin USA soovi sellel alal valitsev positsioon säilitada.

Teisipäevast alates peavad Hiina galliumi ja germaaniumi tarnijad kaubandusministeeriumi otsuse kohaselt hankima ekspordilitsentsi, mis näitab metallide lõppsihtkohta ja nende kasutuseesmärki.

Euroopa Liidu hiljutise raporti andmetel toodab Hiina 94 protsenti kogu maailma galliumist ja 83 protsenti germaaniumist.

Ekspordipiirangud saadavad selge signaali, et Hiina käes on kogu võim selles ohtlikus mängus, kommenteeris analüütik James Kennedy ja lisas, et see on hiinlaste ühemõtteline sõnum USA-le. 

Esialgu ei kavatse Hiina Ühendriikidele kuigivõrd kahju teha, sest tema galliumi- ja germaaniumivajadus on väike ning selle saab katta impordiga teistest riikidest.

Esmaspäeval kehtestas Peking piirangud droonide ekspordile. Alates septembrist on selleks vaja luba, milles näidatakse ära droonide kasutusvaldkond ja muud üksikasjad. Kaubandusministeeriumi pressiesindaja sõnul ei ole piirangud suunatud ühegi konkreetse riigi vastu. Samas mainis ta kitsendusi põhjendades ohtu, et droone võidakse muuta sõjalisel eesmärgil kasutatavateks.

Hiina on suur droonieksportija, USAs musta nimekirja kantud firma DJI käes on üle 70 protsendi ülemaailmsest drooniturust. DJI droone on väidetavalt kasutatunud Ukraina sõja mõlemad pooled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles