Kahjumis Nordicas viiakse läbi erikontroll (5)

BNS
Copy
Nordica lennu ettevalmistused Tallinna lennujaamas.
Nordica lennu ettevalmistused Tallinna lennujaamas. Foto: Eero Vabamägi

Kliimaminister Kristen Michal tegi Eesti riikliku lennufirma Nordic Aviation Groupi nõukogule ülesandeks viia ettevõttes läbi erikontroll, hindamaks ettevõtte tegevust perioodil 2020. aasta algusest kuni 2023. aasta juuli lõpuni, sealhulgas tuvastamaks kujunenud negatiivse majandusseisu põhjused.

Esialgsetel andmetel oli Nordic Aviation Groupi ehk Nordica ja XFly konsolideeritud kuue kuu koondkäive 54,9 miljonit eurot ja kahjum 7,2 miljonit eurot.

«Erikontrolli algatamise ajendiks on tänane olukord, kus Nordica majandusnäitajad on muutunud väga lühikese aja vältel tugevalt negatiivseks,» lausus Nordic Aviation Groupi üldkoosoleku rolli täitev kliimaminister Kristen Michal. «Paralleelselt tegevustega, mis on suunatud ettevõtte ümberpööramisele, soovime, et nõukogu selgitaks sõltumatu erikontrolli käigus välja ka kujunenud olukorra põhjused. Samuti peab erikontroll tuvastama, mis on ettevõtte kasumlikkuse eesmärkide mittetäitmise taga,» rõhutas ta.

Seetõttu alustas Nordic Aviation Group 1. augustil ümberpööramisprotsessi, tuues ettevõtet nõustama rahvusvahelise konsultatsioonifirma, kelle ülesanne on lennundusfirma pööramine kasumlikkusele.

«Viimastel kuudel on Nordica majanduslik olukord järsult halvenenud ning ettevõtte tulud on osutunud oodatust oluliselt väiksemaks. Kulud ületavad märkimisväärselt tulusid,» ütles Nordic Aviation Groupi nõukogu esimees David O'Brock.

Tema sõnul on olukord lennundusturul väga keeruline – hilinenud on liisitavad lennukid, millega Nordica pidi kliente teenindama, puudu on nii töötajatest kui tehnikast, lennukite hooldusajad on pikenenud, kasvanud on kõigi sisendite kulud. «Kõik need asjaolud kokku on viinud Nordica majandustegevuse kahjumisse,» nentis O'Brock.

Ühtlasi esitas eelmisel nädalal Nordic Aviation Groupi senine juhatuse esimees Jan Palmér nõukogule taotluse ametist lahkumiseks. Nõukogu rahuldas juhatuse esimehe tagasiastumispalve 26. juulil. Ettevõtte uueks juhatuse esimeheks nimetas nõukogu ümberpööramistiimi konsultantide juhi Remco Althuisi, kes on varem töötanud juhtivatel ametikohtadel muu hulgas lennufirmades KLM, Etihad Airways ja Air Seychelles.

Kliimaministri sõnul kinnitas Nordic Aviation Groupi nõukogu, et hange erikontrolli läbiviija leidmiseks kuulutatakse välja esimesel võimalusel eesmärgiga alustada erikontrolliga juba septembris. Esimene vahearuanne esitatakse ühe kuu jooksul ehk septembri lõpuks. Erikontrolli lõpparuande tähtajaks on hiljemalt kolm kuud alates lepingu allkirjastamisest ehk hiljemalt novembri lõpus.

Erikontroll peab muu hulgas tuvastama, kas Nordical olid lendudega taasalustamiseks, lennuliinide avamiseks või uute teenuslepingute sõlmimiseks olemas vastavad tasuvusanalüüsid. Samuti seda, kas liinide avamisel või lepingute sõlmimisel arvestati omanikuootuses seatud ärilise kasumi teenimise eesmärki.

Erikontrolli läbiviija ülesandeks on hinnata riigiabi taotlemisel esitatud kontserni äriplaani rakendamist ning millist mõju on avaldanud ettevõtte majandustulemustele nõukogu ja juhatuse alates 2020. aasta algusest tehtud juhtimisotsused. Lisaks peab erikontrollis sisalduma ülevaade kõigist vaadeldaval perioodil sõlmitud äritegevusega seotud lepingutest.

Erikontrolli läbiviimist korraldab Nordic Aviation Group, kontrolli läbiviija leitakse vastava hanke kaudu.

«Tagamaks ettevõtte jätkusuutlikkuse, otsustas nõukogu kooskõlastatult üldkoosolekuga tuua ettevõtte majanduslikult kindlale alusele ümberpööramiseks juurde rahvusvahelist lennunduse tippekspertiisi. Nõukogu otsustas palgata rahvusvahelise lennundussektori konsultatsioonifirma Knighthood Global, mille ülesandeks saab ettevõtte tegevuse ümberstruktureerimine,» lausus lennufirma nõukogu esimees.

O'Brocki sõnul on rahvusvahelise konsultatsiooniettevõttega sõlmitud lepingu pikkuseks kuni kuus kuud, sealhulgas vaadatakse selle käigus üle kogu ettevõtte tegevus ning kulude struktuur. Nõukogu esimehe sõnul on kujunenud keerulise olukorra põhjuseks kõrvuti halbade väliste asjaolude kokkusattumisega ka eelmise aasta lõpus valitud liiga optimistlik laienemisstrateegia, mis omakorda on mõjutanud ettevõtte finantsolukorda.

«Nõukogu ootus on, et 1. augustil tööd alustanud ümberpööramise meeskond teeb juba lähiajal, hiljemalt septembri lõpuks, omapoolsed ettepanekud ettevõtte kasumlikule teele pööramiseks. Ootame nähtavaid tulemusi juba lähema paari kuu vaates, sealhulgas peavad ettevõtte rahavood olema püsivalt positiivsed,» ütles David O'Brock.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles