Hiina valitsus tahab tarbimist kunstlikult suurendada

PM Majandus
Copy
Hiina kuulutas välja meetmed majanduse elavdamise toetamiseks.
Hiina kuulutas välja meetmed majanduse elavdamise toetamiseks. Foto: MARK R. CRISTINO

Kuna majanduskasv on nõrgenemas, püüab Pekingi režiim nüüd nõudlust suurendada. Lisaks elektriautode tööstusele peaksid sellest kasu saama ka maapiirkonnad.

Arvestades nõrku kasvunumbreid, teatas Hiina valitsus esmaspäeval arvukatest meetmetest, et ergutada tarbimist riigis, vahendab AFP.

Riiginõukogu avaldatud 20 punktist koosneva kava kohaselt toetatakse muu hulgas roheliste tarbekaupade, näiteks elektriautode ostmist ning kultuuri- ja spordiüritusi. Suurendatakse kulutusi sellistele teenustele nagu tervishoid ning luuakse rohkem riigi poolt subsideeritud üürikortereid. Maapiirkondades tuleb parandada infrastruktuuri.

Need meetmed tõstaksid tarbimispotentsiaali, ütlesid riiginõukogu esindajad. Selleks optimeeritakse nüüd aasta teisel poolel poliitikat ja institutsionaalseid suuniseid.

Hiina statistikaamet esitas juuli keskel teise kvartali majanduskasvu näitajad. Riigi majandus kasvas teises kvartalis 6,3 protsenti, mis on palju nõrgem tulemus analüütikute prognoositud 7,1 protsendist.

Lisaks hiinlaste kehvale tarbimismeeleolule on probleemiks ekspordi vähenemine Euroopa ja Põhja-Ameerika kõrge inflatsiooni tõttu ning Hiina kõrgelt võlgades oleva kinnisvarasektori nõrkus.

Hiina kõrgeim juhtkond on hoiatanud, et Hiina majandus seisab silmitsi uute raskuste ja väljakutsetega, samuti varjatud ohtudega võtmetähtsusega valdkondades. Peamise põhjusena nimetas komitee ebapiisavat sisenõudlust. Pekingi valitsus tahab nüüd seda nõudlust kunstlikult suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles