Eestlased kauplevad maaklerfirmas enim üsna tavatu fondiosakuga ja kasutavad ka võimendust

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Börsikaupleja
Börsikaupleja Foto: EPA/Scanpix

Freedom Finance Europe’i platvormil Freedom24 tehtud tehingute järgi oli esimesel poolaastal nii Eestis kui ka Baltimaades kõige populaarsemaks instrumendiks iShares Treasury Bond ETF (börsisümbol SHV), mis jälgib USA valitsuse võlakirju.

Baltimaade populaarsemateks aktsiateks olid krüptoplatvormi Coinbase (COIN), tehnoloogiaettevõtte Tesla (TSLA) ning tehisintellekti tarkvaraarendusega tegeleva C3.AI (AI) aktsiad. Ülejäänud 10st enimkaubeldud finantsinstrumendist 7 moodustasid ETFid (Exchange Traded Fund) ehk börsil kaubeldavate fondide osakud, millest omakorda 5 on lühiajalised ETFid.

Platvormi Eesti kliendid kauplesid kõige rohkem lühiajaliste ETFidega, mida pakuvad vastavad ettevõtted iShares, Direxion ja ProShares. Võrreldes teiste Balti riikidega tehti Eestis palju tehinguid võimendatud tootlusega fondidega – selliseid fonde oli 5, samas kui Lätis oli neid 3 ja Leedus 0. Aktsiatest olid enimkaubeldud instrumentide esikümnes ainult Coinbase’i (COIN) aktsiad. Suur osa Eesti populaarsematest tehingutest kajastuvad ka Baltimaade esikümnes, mis näitab Eestis tehtud tehingute märkimisväärset kauplemismahtu.

Lätis olid kõige populaarsemad Tesla (TSLA) aktsiatega tehtud tehingud. Sellele järgnesid peamiselt videokaartide tootjana tuntud tehnoloogiahiid NVIDIA (NVDA) ning Direxion Daily S&P Biotech Bull 3X Shares ETF (LABU), mis on kolmekordse võimendusega biotehnoloogia valdkonda jälgiv fond. Lätis tehti aktiivselt tehinguid ka SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) fondiosakutega, mis jälgib S&P 500 indeksit ja mida peetakse üheks vanemaks ja populaarsemaks börsil kaubeldavaks fondiks. Seevastu Eestis oli populaarne ProShares UltraPro Short S&P 500 ETF (SPXU), mis võimaldab S&P 500 indeksit kolmekordse võimendusega hoopis lühikeseks müüa.

Leedus oli enimkaubeldud instrumendiks Coinbase’i aktsia (COIN). Lisaks olid sarnaselt Lätiga populaarsed Tesla aktsia (TSLA) ja SPDR S&P 500 (SPY) fond. Leedu oli ainus Balti riik, kelle kümne populaarsema tehingu seas leidus ka USAst väljaspool asuvate ettevõtete instrumente. Nendeks olid Halyk Savings Bank of Kazakhstan aktsia (HSBK.KZ) ja Kasahstani riigivõlakirjad (KSPI.KZ).

Kõik kolm Balti riiki näitasid freedom24.com platvormil üles suurt huvi tehnoloogiasektori, digiteenuste ja riikide võlakirjade vastu.

«TSLA, AI ja COIN aktsiate populaarsus tuleneb peamiselt üldistest turusuundumustest, inflatsioonirõhkude langusest ning turu taastumisest alates aasta algusest. Tesla oli detsembris 2022 ülemüüdud, kuid sel aastal on see üks taastumise ja kasvu liidritest tänu parematele kui oodatud aruannetele, mis rahustasid turu muret elektriautode kasvu ja nõudluse suhtes,» ütles Freedom Finance Europe investeerimisuuringute juht Maxim Manturov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles