PROBLEEM Pankur: justkui raudne kardin hoiab investorid Eestist eemal (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Piiritara.
Piiritara. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Justkui raudne kardin lahutab meie piirkonda pärast Venemaa täiemahulise sõja algust Ukrainas investoritest, kes võiks siia investeerida, ütles Swedbanki Eesti haru juht Olavi Lepp Vikerraadio «Reedeses intervjuus».

«Ma väidan, et selline nagu raudne kardin on kuskil tehniliselt ees, et sa ei taha võlakirju siit piirkonnast osta, edasi investeerida,» ütles Lepp. «See praegune geopoliitiline olukord on tegelikult probleem.»

Tema sõnul on päris mitme suure tehingu puhul näha olnud, et investorid on ära läinud.

Olavi Lepp arvab, et ühiskonna finantsstabiilsuse mõttes on hea, kui igal inimesel on säästud.

Remo Tõnismäe

«Ma ei räägi pangandusest, vaid ettevõtlusest laiemalt. Võlakirjaemissioonid on olnud keerulised, mingites kohtades nad õnnestuvad, aga laiemalt keskkond selgelt ei soosi investeeringuid siia piirkonda praegu,» tõdes Lepp.

Selles olukorras väga häid lahendusi ei ole, vaja on olukorra normaliseerumist.

«Kes tahab investeerida olukorras, kus kusagil siit mitte väga kaugel toimub täiemahuline varade, tagatiste massiline hävinemine?» küsis ta. «Siis sul tegelikult ei ole neid varasid enam, loomulikult ei tekita nad enam rahavoogu ehk siis su laenud tuleb maha kirjutada. See lõpebki mingisuguse kollapsiga.»

Garantiidest võib olla abi, aga sellise riski vastu, mis on kõikide riskide ema ehk sõda, ei aita miski ja pigem ikkagi hoitakse teatud geograafilist distantsi, nentis Lepp.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles