Me oleme täis! Euroopa võitleb ületurismi vastu

Copy
Turistide mass Püha Markuse väljaku lähedal Veneetsias
Turistide mass Püha Markuse väljaku lähedal Veneetsias Foto: Stefano Rellandini

Populaarsed Euroopa turismipiirkonnad, nagu Amsterdam ja Dubrovnik, on alustanud võitlust, et kontrollida või vähemalt pidurdada külastajate voolu, mis igal suvel nende tänavad üle ujutab.

Siin on mõned näited meetmetest, mida on võetud odavate lendude ja Airbnb-teenuste ajastul külastajate arvu suurenemise vastu võitlemiseks.

Olles juba varemgi populaarne turismisihtkoht, on Dubrovnikist saanud «Troonide mängu» fännide jaoks kuum koht
Olles juba varemgi populaarne turismisihtkoht, on Dubrovnikist saanud «Troonide mängu» fännide jaoks kuum koht Foto: Elvis Barukcic

Dubrovnik

Horvaatia keskaegne müüridega ümbritsetud Dubrovnik on üks Euroopa enim ülerahvastatud linnu, kus turistide voog muudab ajaloolise vanalinna sees käimise mõnikord sõna otseses mõttes võimatuks.

Aadria mere pärl on kogenud tohutut külastajate arvu suurenemist pärast seda, kui 2011. aastal filmiti HBO seriaali «Troonide mäng» stseene selle linnamüüride sees.

2019. aastal registreeriti 41 000 elanikuga linnas rekordilised 1,4 miljonit turisti ja 4,4 miljonit ööbimist.

Sel aastal piirasid kohalikud ametivõimud kruiisilaevade saabumiste arvu kahele päevas, kusjuures kumbki neist ei tohi korraga ületada 4000 reisijat.

Nad käivitasid ka rakenduse, mis kasutab masinõpet ja ilmaprognoose, et ennustada, millal UNESCO maailmapärandi hulka kuuluv vanalinn on kõige rahvarohkem.

Aastaks 2022 oli külastajate arv langenud veidi üle miljoni inimese.

Sagrada Familia on üks Barcelona peamisi turismiatraktsioone
Sagrada Familia on üks Barcelona peamisi turismiatraktsioone Foto: Pau Barrena

Barcelona

Vahemere rannikul asuv Barcelona on Kataloonia piirkonna pealinn, kus asuvad kuulsad Gaudi arhitektuuripärlid ja üks Hispaania parimaid jalgpalliklubisid.

Vasakpoolne endine eluasemeõiguste aktivist Ada Colau, kes oli linna linnapea 2015. aastast kuni 2023. aasta juunini, surus maha ebaseadusliku Airbnb-üürimise, mida on süüdistatud kohalike elanike kinnisvaraturult väljatõrjumises.

Samuti keelas linn turismigruppidel siseneda ajaloolisele La Boqueria turule tipptundide ajal.

2022. aastal ööbis Barcelonas hotellides ja puhkemajades 9,7 miljonit turisti, 2019. aastal oli see arv 12 miljonit.

2021. aastal keelas Veneetsia suured kruiisilaevad oma laguunist, lähtuvalt keskkonnaprobleemidest
2021. aastal keelas Veneetsia suured kruiisilaevad oma laguunist, lähtuvalt keskkonnaprobleemidest Foto: Miguel Medina

Veneetsia

50 000 elanikuga Veneetsia, kuhu 2019. aastal saabus 5,5 miljonit külastajat, on juba aastaid võidelnud massturismi vastu.

2021. aastal keelas linn suurtel kruiisilaevadel Veneetsia laguunis viibimise, kuna ollakse mures hiiglaslike laevade keskkonnamõjude pärast linnale.

Veneetsia on kehtestanud ka maksu ööbijatele ja plaanib võtta kasutusele tasulise broneerimissüsteemi päevakülastajatele.

Ent kõnealust plaani, mille kohaselt peaksid inimesed maksma linna sisenemise eest kolm kuni 10 eurot, on korduvalt edasi lükatud, sest kardetakse, et see kahjustab märkimisväärselt turismitulu ja ohustab liikumisvabadust.

Hollandi pealinn on juba pikka aega püüdnud ohjeldada ebameeldivat käitumist, näiteks poissmeestepidusid, eriti kuulsa punaste laternate piirkonna läheduses
Hollandi pealinn on juba pikka aega püüdnud ohjeldada ebameeldivat käitumist, näiteks poissmeestepidusid, eriti kuulsa punaste laternate piirkonna läheduses Foto: Peter Dejong

Amsterdam

Amsterdam on juba pikka aega püüdnud parandada oma mainet, mida on rikkunud lärmakad poissmeestepeod, narkootikumid ja seks, mida süüdistatakse osaliselt umbes 20 miljoni külastaja sissevoolus aastas.

2023. aasta märtsis käivitati veebikampaania, mille eesmärk oli heidutada noori Briti mehi Amsterdami reisimisest narkootikumide tarvitamise või joomise eesmärgil, öeldes hollandlastele iseloomulikult otsekoheselt, et nad hoiaksid linnast eemale või riskivad arreteerimisega.

Juulis otsustas linn sulgeda kesklinnas asuva suure kruiisilaevade terminali.

Muud hiljutised meetmed linna ajaloolise keskuse rahulikuks muutmiseks on muu hulgas keelanud kanepi suitsetamise punaste laternate piirkonna tänavatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles