Venemaa krüptokaevandamise tööstus õitseb, hoolimata sõjast ja sanktsioonidest

PM Majandus
Copy
Krüptokaevandusettevõtte andmekeskus Bratskis, Venemaal
Krüptokaevandusettevõtte andmekeskus Bratskis, Venemaal Foto: Maxim Shemetov

Krüptokaevandamistööstus Venemaal on osutunud ootamatuks kasusaajaks seoses sissetungiga Ukrainasse. CoinDeski andmetel on riistvaratootjad teinud riigis rohkem äri ning Venemaale liigub rohkem kaevandamismasinaid kui kusagile mujale maailmas.

 

Tänu odavale energiale ja külmale ilmale on Venemaa olnud pikka aega bitcoin'i kaevandamise keskus ja pärast seda, kui Hiina keelustas selle 2021. aastal, sai Venemaa veelgi suurema turuosa – see kõik on jätkunud ka keset sõda.

Kuigi välisettevõtete jaoks on Venemaal äritegevuse alustamine seotud riskiga, on sealsed tingimused ja paranev kaevandamise ökonoomika endiselt atraktiivsed, ütlesid plokiahela juhid CoinDeski Consensus 2023 festivalil.

Samuti on USA ja teiste riikide kõrgendatud regulatiivne kontroll ja maksud muutnud varasemad võimalused vähem ahvatlevaks.

«Venemaa pidi 2022. aastal oma energiavoo EList ümber suunama ja kuna neile jäi palju liigset võimsust, võib bitcoin'i kaevandamine olla selle uus klient,» kirjutas ettevõte oma aruandes. Tänu odavale energiale, mis on kaevandamise kasumi peamine tegur, tundub, et piirkond on valmis arenema ja meelitama rohkem ettevõtteid.

Allikad ütlesid CoinDeskile, et krüptokaevandamise riistvara tootjad Bitmain ja MicroBT on aktiivsed ja osalevad Venemaa turul, kusjuures Bitmain toob oma veebilehel välja Moskva kontori. Mõlemad ettevõtted pakuvad aruande kohaselt remonditeenuseid kohalikele kaevandajatele Venemaal.

Samuti on võimalik, et sõjaaegsed sanktsioonid on tegelikult krüptotööstusele hoopis kasu toonud.

Esiteks pakub bitcoin'i kaevandamine nõrgeneva majanduse tõttu raskendatud energiatootjatele teistsugust tuluallikat. Lisaks hõlbustab sektor rubla vahetamist bitcoin'ide vastu, mida erinevalt Venemaa kohalikust valuutast aktsepteeritakse kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles