Tugev tuul takistab Hollandi ranniku lähedal põleva laeva päästmist (2)

Copy
Autotranspordilaev Fremantle Highway, mis läks Hollandi ranniku lähedal põlema
Autotranspordilaev Fremantle Highway, mis läks Hollandi ranniku lähedal põlema Foto: AFP PHOTO / NETHERLANDS COASTGUARDS

Tugev tuul lükkas laupäeval edasi Hollandi ranniku lähedal põlema süttinud elektrisõidukitega kaubalaeva päästmise, ütlesid ametnikud, kelle sõnul kartus keskkonnakatastroofi ees püsib.

Hõõguvat alust Fremantle Highway, kus arvatavalt elektriauto põhjustas teisipäeva hilisõhtul ränga tulekahju, ei pruugita veel mitme päeva jooksul uude asukohta teisaldada, teatas riiklik veemajandusamet Rijkswaterstaat.

Põleng on vaibunud, kuid tuulemuutus on laeva pukseerimiseks kohale toodud päästepuksiiri nüüdseks matnud paksu suitsu, mis ohustab meeskonna tervist ja julgeolekut.

Agentuur on öelnud, et leegid «otseseid tagajärgi» ümbritsevale keskkonnale ilmselt kaasa ei too.

Laev jääb Terschellingi ja Amelandi saarte lähedale, mis on osa Waddeni mere ökoloogiliselt tundlikust saarestikust.

«Võime olla veidi optimistlikumad, kuid risk on endiselt olemas,» ütles Manfred Santen Greenpeace'i Saksamaa osakonnast, kes külastas sündmuskohta laupäeval, tuues esile «tõeliselt kohutava» lõhna.

Tema sõnul on endiselt muret tekitav autodes põlevatest plastidest ja materjalidest eralduvate kemikaalide mõju, eriti mikroorganismidele ja muudele toiduahela alumises otsas olevatele liikidele, millest linnud ja kalad sõltuvad.

Jaapanis asuv laeva tšarterfirma K Line teatas, et aluse pardal oli 3783 autot, sealhulgas 498 «elektrisõidukit».

Üks meremees suri pärast seda, kui tema ja veel 22 inimest päästeti laevalt, kus lahvatanud leegid sundisid osa meeskonnaliikmeid üle parda hüppama. Panama lipu all seilava Fremantle Highway meeskond koosnes indialastest.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles