Hiina õigustab kaubavahetust Venemaaga

Copy
Hiina firma müüs Wagnerile kaks luuresatelliiti. Foto on illustratiivne.
Hiina firma müüs Wagnerile kaks luuresatelliiti. Foto on illustratiivne. Foto: Thomas Peter

Hiina valitsus õigustas reedel asjaajamisi Venemaaga kui normaalset majandus- ja kaubanduskoostööd, ehkki USA luureraportis öeldakse, et Peking tarnib ilmselt varustust, mida on võimalik kasutada sõjas Ukraina vastu.

 

USA presidendi Joe Bideni administratsioon on hoiatanud Hiina valitsust täpsustamata tagajärgede eest, kui ta toetab Kremli sõda Ukrainas.

Hiljutises raportis öeldakse, et Vene tolliandmete põhjal tarnivad Hiina riigile kuuluvad sõjaväefirmad Venemaale navigatsiooniseadmeid, hävitajate osi, droone ja teisi kaupu, kuid ei lisata, kas see võib tuua kaasa Ühendriikide reaktsiooni.

«Hiina teeb maailma riikide, sealhulgas Venemaaga normaalset majandus- ja kaubanduskoostööd,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Mao Ning.

Tema sõnul ei ole Hiina-Vene koostöö suunatud ühegi kolmanda osalise vastu ega allu ühegi kolmanda osalise sekkumisele ega sunnile.

Hiina liider Xi Jinping ja Vene president Vladimir Putin kuulutasid enne Venemaa kallaletungi Ukrainale 2022. aasta veebruaris, et nende valitsuste sõprus on piiritu. Peking on jäänud sõjas erapooletuks, kuid on blokeerinud ÜRO Venemaa-vastased resolutsioonid ja on korranud Venemaa õigustusi sõjale.

Hiina on Venemaale üha tähtsamaks muutuv tugi ja tõenäoliselt varustab ta Moskvat Ukrainas kasutatava tehnoloogia ja kaheotstarbeliste seadmetega, ütleb USA riiklik luuredirektoraat (Office of the Director of National Intelligence) raportis.

Hiina on ka suurendanud Vene nafta ja gaasi tarneid, mis võimaldab Putini valitsusel USA-lt, Euroopa Liidult ja Jaapanilt saamata jäänud tulusid korvata.

Hiina ei toeta lääne kaubandus- ja finatssanktsioone Venemaa suhtes, sest neid ei ole heaks kiitnud ÜRO Julgeolekunõukogu, kus Pekingil ja Moskval on vetoõigus. Otseselt sanktsioonide vastu astumisest on Hiina aga hoidunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles