Euroopa Komisjon tahab uue seadusega kaitsta lapsi ohtlike mänguasjade eest

BNS
Copy
Mänguasjad rannas. Pilt on illustratiivne.
Mänguasjad rannas. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees / Scanpix

Reedel esitas Euroopa Komisjon ettepaneku mänguasjade ohutust käsitleva määruse kohta – sellega muudetakse kehtivaid norme, millega kaitstakse lapsi mänguasjadest tulenevate võimalike ohtude eest ning seejuures keskendutakse eelkõige kahjulikele kemikaalidele.

Samuti püütakse vähendada Euroopa Liidus (EL) ikka veel – iseäranis internetis – ohtrasti müügil olevate ohtlike mänguasjade arvu. Selleks on kavas võrdsustada tingimusi liidus toodetud mänguasjade ja imporditud mänguasjade jaoks. Ühtlasi aitab ettepanek endiselt tagada mänguasjade vaba liikumise ühtsel turul, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Ettepanekuga tugevdatakse kaitset kahjulike kemikaalide eest. Ettepanekus ei säili mitte ainult kantserogeensete, mutageensete või reproduktiivtoksiliste ainete keeld, vaid sellega keelatakse veel muude kahjulike kemikaalide kasutamine mänguasjades. Silmas peetakse kemikaale, mis on lastele eriti kahjulikud, näiteks neid, mis kahjustavad endokriinsüsteemi ja hingamisteid või konkreetseid elundeid.

Ettepanekuga tugevdatakse ka täitemehhanisme. Sellega tagatakse, et EL-is müüakse ainult ohutuid mänguasju. Kõigil mänguasjadel peab olema digitaalne tootepass, mis tõendab, et need vastavad kavandatud määruse nõuetele. Importijad peavad esitama kõikide mänguasjade digitaalsed tootepassid EL-i piiril – see kehtib ka internetis müüdavate mänguasjade kohta.

Uus IT-süsteem vaatab kõik digitaalsed tootepassid välispiiridel läbi ja teeb kindlaks saadetised, mis vajavad põhjalikumat tollikontrolli. Mänguasjade kontrollimise eest vastutavad endiselt ka liikmesriikide inspektorid. Lisaks tagatakse ettepanekuga, et juhul kui leitakse mänguasju, millega kaasnevad määruses selgelt nimetamata ohud, on komisjonil õigus nõuda, et need mänguasjad turult kõrvaldataks.

Määrus on Euroopa Liidu õigusakt, mis on kohaldub liikmesriikidele peale jõustumist riikidele automaatselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles