Heido Vitsur: keskpank võib laenuintresse veelgi tõsta

BNS
Copy
Majandusekspert Heido Vitsur.
Majandusekspert Heido Vitsur. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

LHV majanduseksperdi Heido Vitsuri hinnangul võib Euroopa Keskpank praegu jätkata ettevaatlikku intresside suurendamist, et inflatsioon kontrolli alla saada.

Vitsur rääkis BNS-ile, et Euroopa Keskpangal ei ole praegu kuigi suurt valikuvabadust – inflatsioon püsib vajalikust kõrgemal tasemel ja taandub visalt.

«Probleemi keerukus näib peituvat asjaolus, et praegu on kombineerunud nõudlus- ja pakkumispoolest põhjustatud hinnatõusud ja kui ühte neist surub intresside tõstmine madalamale, siis teist võib intresside suurendamine läbi majandusliku aktiivsuse vähenemise võimendada,» tõdes ta.

Nii leiab Vitsur, et kuivõrd hetkel on pakilisemaks küsimuseks siiski inflatsiooni kontrolli alla saamine, et keskpank võib jätkata ettevaatlikku intresside suurendamist seni, kuni retsessioonioht pole reaalseks muutunud.

Neljapäeval tõsteti intresse

Euroopa Keskpanga (ECB) nõukogu otsustas neljapäeval tõsta kolme ECB baasintressimäära 25 baaspunkti ehk 0,25 protsendipunkti võrra.

Keskpanga nõukogu otsustas seega kehtestada alates 2. augustist põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 4,25 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 4,50 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana 3,75 protsenti. Nõukogu tegi ka otsuse kehtestada kohustuslikelt reservidelt makstavaks intressimääraks 0 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles