Elektroonikaettevõtte Incap kasum vähenes väga vähe

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Otto Richard Pukk
Otto Richard Pukk Foto: Incap

Kuressaares tegutseva Incapi elektroonikatööstuse emafirma majandustulemused näitavad, et ettevõtte käive kasvas esimesel poolaastal võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 12,7% ehk 129,1 miljoni euroni ja ning ärikasum moodustas sellest 14,6%, teatas ettevõte.

Incapi teise kvartali käive kahanes aastaga 7,8 protsendi võrra 56,4 miljoni euroni. Puhaskasum vähenes samal ajal 0,9 protsendi võrra 5,7 miljoni euroni.

Incapi presidendi Otto Puki sõnul olid ettevõtte tulemused majandusaasta esimeses pooles suhteliselt tugevad. Samal perioodil andis Incapi suurim klient teada, et peab liigsete laovarude tõttu oma tellimusi ajutiselt vähendama. «Meie fookuses on olnud uute klientide leidmine, müügi kasv olemasolevatele klientidele ning uute võimaluste avamine ettevõttele läbi USA-s asuva ettevõtte omandamise,» märkis Pukk.

Juuli alguses teatas Incap ettevõtte ostust, mis avab Incapile ja tema klientidele uusi võimalusi ning loob aluse äri edasiseks laiendamiseks Ameerika Ühendriikides. «Meie poolt omandatud ettevõte Pennatronics on kogenud ja kasumlik elektroonikatootmisettevõte, mis on loonud oma äritegevuse käigus pikaajalisi kliendisuhteid mitmetes erinevates tööstusharudes. Pennatronicsil on kuus klienti, kelle müügitulu on üle miljoni euro, samas kui sarnane näitaja Incapis oli 2022. aastal 22. Selle ostutehinguga saame Incapi kliendibaasi laiendada ja mitmekesistada,» kirjeldas Otto Pukk.

Incapi president selgitas, et nõudluse kasvu tõttu on ettevõte jätkanud investeeringuid oma tehastesse. «Erinevalt meie suurimast kliendist on enamik ülejäänud klientidest jätkanud oma tellimuste suurendamist. Oleme alustanud tootmist oma jätkusuutlike põhimõtete alusel ehitatud kolmandas India tehases ja nagu varem mainitud, jõuame selle täieliku hõivamiseni esialgsest plaanist mõnevõrra hiljem. Eestis uuendasime kahte olemasolevat tootmisliini ja võtsime kasutusele uue tootmisliini, mis suurendas kogu tehase SMT tootmisvõimsust enam kui 50%. Slovakkias viisime lõpule investeeringu tehase üldise tootmisvõimsuse suurendamiseks täisteenustoodete osas ning alustasime täiendava tööjõu värbamisega, et toetada oodatavat kasvu,» tõi Pukk näiteid.

Aprillis teatas Incap, et ettevõtte suurim klient peab osa tellimusi 2024. aastasse lükkama, kuna tema laoseisud kasvasid liiga suureks. «Seetõttu peame aasta jooksul kohandama oma tootmismahte India tehastes ja langetama hinnangut jooksva aasta äritegevuse arengule. Sellegi poolest näeme, et meie kliendi finantsolukord on tugev ja tema äriväljavaated on samuti jätkuvalt head. Meie kliendi tellimuste mõju oli teise kvartali tulemuses tuntav vaid osaliselt ja enamik sellest avaldub pigem aasta teises pooles,» märkis Pukk.

Incapi käive vähenes teises kvartalis 7,8%, kuid ettevõtte kasumlikkus püsis tänu paindlikule ärimudelile. «Ilma üleostuga seotud kuludeta ja muude ühekordsete kuludeta moodustas meie kasum käibest 14,7%. Keskendusime kulude kärpimisele ja vähendasime ajutist tööjõudu oma India tehastes. Tänan meie töötajaid nende paindlikkuse ja panuse eest selles keerulises olukorras,» sõnas Pukk.

Ühtlasi tervitab Incapi president Pennatronicsi meeskonna 102 professionaali ning sealset pikaajalist kogemustega juhti David Spehari, kes asus juhtima Incapi äritegevust USAs. «Vastavalt meie detsentraliseeritud ärimudelile jätkab ka Incap Electronics US oma tegevust kontsernis Incapi kaubamärgi all iseseisva üksusena. Usun, et koos oma meeskonnaga USA-s suudame luua lisaväärtust nii oma klientidele kui aktsionäridele. Uue tehase omandamine avab meile uusi võimalusi sünergia loomiseks ja laienemiseks, mis toetab meie kasvustrateegiat,» selgitas Pukk.

Pennatronicsi omandamine avaldab eeldatavalt positiivset mõju nii Incapi käibele kui kasumlikkusele. «Prognoosime jätkuvalt, et meie 2023. aasta tulud ja ärikasum jäävad madalamaks kui 2022. aastal. Pikas perspektiivis on elektroonikasektori äriväljavaated endiselt positiivsed ning keskendume jätkuvalt müügitegevustele ja väljavaadetele võimalike üleostude osas. Olen veendunud, et meie detsentraliseeritud ärimudel ja pühendunud meeskond suudavad hoida kasumlikkuse taset kõrgel ka tulevikus,» sõnas Pukk ettevõtte tulevikuperspektiive avades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles