Taavi Veskimäe hinnangul läheb meretuuleelekter kokkuvõttes liiga palju maksma (19)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Mihkel Maripuu

Eleringi kauaaegne juht Taavi Veskimägi on läbi aastate korduvalt väljendanud skepsist, et mitte öelda vastumeelsust meretuuleparkide suhtes. Täpsemalt mitte tuule­parkide endi, vaid riiklike garantiide ja toetuste vastu. Kui mitte identne, siis sarnane on kliimaministeeriumi asekantsleri Timo Tatari seisukoht.

Proovides mõnevõrra lihtsustatult Veskimäe vaadet tema sõnavõttude põhjal kokku panna, on see järgmine: arvestades maismaatuuleparkide ehitamiskavasid Eestis, Soomes ja Rootsis (Veskimäe käsitluse järgi on Eesti elektriturg Soome-Rootsi turu osa) ning EstLink3 plaani, pole tulevikus meretuulest tehtavale elektrile Eesti turul lihtsalt ruumi.

Kui üldse meretuuleparke kaaluda, siis ainult üht. Nii-öelda südame­rahustuseks ja riskide maandamiseks. Ühe suure meretuulepargi kannatab Eesti elektrivõrk ära. Tuleb küll natuke lisaks investeerida, kuid see jääb mõistlikkuse piiridesse. Hakates aga ühe suure meretuulepargi asemel ka teist, kolmandat või teab mitmendat tegema, tuleb ka Eesti elektrivõrku kõvasti tugevdada. Ja see on väga kallis.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles