MTA on postipakkides avastanud poole aastaga sanktsioonide rikkumise 113 korral

BNS
Copy
Postipakk.
Postipakk. Foto: Marko Saarm / Sakala

Venemaa rünnaku tõttu Ukrainas on Euroopa Liit kehtestatud mitmeid sanktsioone, sealhulgas impordi- ja ekspordikeelud erinevatele kaupadele ning seatud keelud kehtivad ka posti- ja kullersaadetistele ning nende eiramine võib kaasa tuua karistuse.

Maksu- ja tolliameti tollipunktijuhataja Albina Saar ning Omniva pakisorteerimise juht Eduard Rešetov puutuvad igapäevaselt kokku juhtumitega, kus nii eraisikud kui ka ettevõtted püüavad posti teel saata nii Eestist Venemaale või Valgevenesse kui ka vastupidi kaupu, mis on keelatud.

«Näiteks selle aasta 1. märtsist kuni 30. juunini oleme täiendavaks kontrolliks avanud 1603 postipakki ja tuvastanud sanktsioonide rikkumise 113 korral,» ütles Saar. «Väiksemate rikkumiste korral postipakk tagastatakse saatjale, suuremate rikkumiste puhul alustatakse kriminaalmenetlust.»

Populaarsed kaubad, mida nimetatud riikidesse üritatakse saata, on Rešetovi sõnul näiteks igasugune elektroonika, autode ja mootorrataste varuosad, aga ka brändiriided ja aksessuaarid, mille väärtus ulatub üle 300 euro, uisusaapad ja -terad, sukeldumisvarustus.

«Kui aga räägime sanktsioneeritud kaupade impordist ehk Venemaalt ja Valgevenest Eestisse saadetud kaupadest, siis alates sanktsioonide kehtestamise algusest on inimesed, kas teadmatusest või tahtlikult, püüdnud kõige enam saata Eestisse kosmeetikatooteid nagu šampoonid, kreemid ja hambapasta; liha; ravimeid; aga ka CD- ja vinüülplaate; mobiiltelefone ja muud tehnikat ning tubakatooteid, eriti e-vedelikke ja e-sigarette,» tõi Saar välja.

Maksu- ja tolliametil on kohustus teha postipakkide liikumise üle järelevalvet ja koostöös Omnivaga takistada keelatud kaupade, sealhulgas sanktsioonide alla kuuluvate kaupade vedu. «Kui pakis on midagi keelatut, võib olla üsna kindel, et leiame selle üles,» ütles Saar ja lisas, et keelatud kaupade osas suhtutakse väga rangelt eriti nendesse saadetistesse, mille sisu Venemaale jõudmine võib aidata viimasel jätkata sõjategevusega Ukrainas.

Enne postipaki saatmist Venemaale või Valgevenesse tuleb veenduda, et saadetise sisu ei kuuluks keelatud kaupade alla. Seda saab kontrollida maksu- ja tolliameti koduleheküljelt.

Eelnev nõuanne kehtib ka siis, kui pakki soovitakse Eestisse saata. Saadetise sisuks olevat kaupa peab olema lubatud Euroopa Liitu toimetada.

Tuleb tähele panna, et lisaks Venemaale ja Valgevenele on sanktsioneeritud ka kaubavahetus nende Ukraina piirkondadega, mis ei ole täna Ukraina valitsuse kontrolli all. Siinkohal on abiks Omniva koduleht, kust leiab infot Ukraina piirkondade kohta, kuhu on võimalik üldse pakki saata.

Kui hakatakse saatma pakki Venemaale või Valgevenesse, tuleb Omniva käest saadud tollivormil võimalikult detailselt välja tuua, mis on saadetise sees. Selgitamisel võib pöörduda Omniva postitöötaja poole, sest puudulike või valede andmete esitamise korral võib saadetise sihtkohta jõudmine võtta oodatust kauem aega. Kõik ekslike kirjeldustega saadetised lähevad nimelt täiendavasse tollikontrolli ning need avatakse.

Kõik väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse saabuvad pakid tuleb deklareerida, sealhulgas kingitused ja seda olenemata nende väärtusest. Seda saab tasuta teha maksu- ja tolliameti e-teenuste keskkonnas e-MTA.

Tollideklaratsiooni võib inimese eest teha ka saadetise teatisele märgitud posti- või kullerteenuse osutaja või mõni endale meelepärane tolliagentuur.

Paki deklareerimise kohta leiab nii pildi-, video- kui ka tekstilisi juhendeid maksu- ja tolliameti koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles