Kindlustusselts sõi pensioniks kogutud raha tootluse ära (15)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kindlustusseltsi poliisi tingimused on nii ebamäärased, et on raske aru saada, milles üldse kokku lepiti. Palju selgemad polnud ka kliendile saadetud aruanded.
Kindlustusseltsi poliisi tingimused on nii ebamäärased, et on raske aru saada, milles üldse kokku lepiti. Palju selgemad polnud ka kliendile saadetud aruanded. Foto: Kermo Benrot

Enam kui 20 aastat pensioniks raha kogunud ja elu kindlustanud mees hakkas ühel hetkel uurima, kui palju raha ta kindlustuslepinguga teeninud on. Kartis, et on teeninud vähe. Tegelik seis osutus veel hirmsamaks.

Selgus, et ehkki hoolsalt kogutud raha pealt arvestati rohkem intressi, kui Aimar (nimi muudetud) oskas välja lugeda kindlustusseltsi äärmiselt segastest kirjadest, on suured teenustasud ja seltsi preemiad isukalt õginud raha, millelt intressi arvestati. Seetõttu ei teeninud ta kindlustusest midagi.

Arve kokku lüües selgub, et Aimar on maksnud sisse 8371,44 eurot ja lepingu väärtus on 8308,49 eurot, väljavõtmise väärtus on 8142,32 eurot. Intressi on arvestatud 3097,47 eurot, riskipreemiat on ta maksnud 1180,39 eurot, haldustasusid ja lepingu sõlmimise tasu 1388,31 eurot ja sissemaksetasusid 528,77 eurot.

Kas need tasud pole natuke liiga suured? Riskipreemia kohta pole pretensioone. Aga kokku on need suuremad kui arvestatud intress. Selliste tasude kõrval tunduvad ka teise samba fondide kõige kõrgemad tasud suisa heategevusena.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles