USA luure: Hiina viskas Venemaale majandusliku päästerõnga

Copy
Hiina president Xi Jinping and Venemaa president Vladimir Putin.
Hiina president Xi Jinping and Venemaa president Vladimir Putin. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Hiina majandussidemed Venemaaga on aidanud piirata Lääne karistavate sanktsioonide mõju, mis kehtestati seoses Moskva sissetungiga Ukrainasse, teatas USA luurearuanne neljapäeval.

«Hiinast on saanud Venemaa jaoks veelgi kriitilisem majanduspartner pärast tema sissetungi Ukrainasse 2022. aasta veebruaris,» seisab salastamata aruandes, mille avaldasid demokraatidest seadusandjad.

«Peking pakub Venemaale mitmesuguseid majanduslikke toetusmehhanisme, mis leevendavad nii Lääne sanktsioonide kui ka ekspordikontrolli mõju,» märgitakse selles.

Hiina on suurendanud energiaimporti Venemaalt ning andnud toornafta liikumiseks tankereid ja kindlustuskaitset.

Mõlemad pooled on ka «suurendanud jüaanis arveldatava kahepoolse kaubanduse osakaalu» ning «laiendanud oma riigisiseste maksesüsteemide kasutamist», mis aitab «Venemaa üksustel teha finantstehinguid sõltumatult Lääne piirangutest».

Aruandes öeldakse, et Peking on tõenäoliselt varustanud Moskvat Ukrainas kasutatava topeltotstarbelise tsiviil-sõjalise varustusega, kuid märgib, et «on raske kindlaks teha, millises ulatuses on (Hiina) aidanud Venemaal sanktsioonidest ja ekspordipiirangutest kõrvale hoida ja neist mööda hiilida».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles