Cleveron kasvatas mullu jõuliselt käivet, kuid jäi kahjumisse

BNS
Copy
Cleveroni robotkuller Viljandis.
Cleveroni robotkuller Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Viljandi pakiautomaatide tootja Cleveron kasvatas eelmisel aastal müügitulu 25,7 protsenti, ligi 26 miljoni euroni, seejuures oli ekspordi osakaal lausa 94 protsenti.

Ettevõte sulges aasta jooksul mitu kahjumlikku äriüksust ning võttis fookusesse põhiäri kasvatamise, mille tulemusena vähenes puhaskahjum 2,2 miljonile eurole. Tunamullu oli ettevõte 20,7 miljoni euro suuuruse käibe juures 4,7 miljoni euroga kahjumis, selgus majandusaasta aruandest.

Mullu investeeris ettevõte põhivarasse ligi 2,1 miljonit eurot, millest kapitaliseeritud arenguväljaminekud moodustasid 1,6 miljonit eurot. Cleveronil oli aasta lõpu seisuga 51 riigis paigaldatud üle 7000 pakiautomaadi.

Möödunud aastal tõi Cleveron turule sisepakiautomaadi püstaku tagastatud pakkide kogumiseks ning keemilisest puhastusest tulnud riiete väljastamiseks. Turule toodi ka toidukaupade üleandmiseks mõeldud pakiautomaat.

Lisaks võitis ettevõte Hiina riiklikku intellektuaalomandi ametit Pekingi intellektuaalomandi kohtus ning tühistati Hiina ettevõtte patent, mis oli Cleveronilt kopeeritud.

Tänavu on eesmärk jätkata pakiautomaatide võrkude laiendamist ning teha koostööd Euroopa turul tegutsevate suuremate kaubanduskettidega. Üha enam tõuseb ettevõtte fookusesse tarkvaraplatvormi ja teenuste müük, lisaks investeeritakse infoturbesse, protsesside korrastamisse ja digitaliseerimisse.

Cleveronis töötas mullu keskmiselt 172 inimest – aastaga langes töötajate arv 11 protsendi võrra, peamiselt ettevõtte jagunemise tõttu aprillis. Palgakulu kasvas aastaga 2,5 protsenti, ligi 5,9 miljoni euroni. Tegev- ja kõrgemale juhtkonnale arvestati kokku 157 000 eurot tasusid. Ettevõtte jaotamata kasum on 7,6 miljonit eurot.

Suur jagunemine

Mullu aprillis jagunes ettevõte kaheks: Cleveron AS jätkas senise põhitegevusega (pakiautomaatide ja -robotite tehnoloogia arendus, tootmine, globaalne müük ning hooldus). Ettevõttest eraldus autonoomsete sõidukite arendusosakond, kuhu kuulus ligi 50 inimest. Uue ettevõtte nimeks sai Cleveron Mobility AS, mis hiljem nimetati ümber Clevon ASiks.

Jagunemise eesmärgiks oli kiirendada mõlema ärisuuna kasvu. Jagunemise käigus suunati mehitamata autonoomse sõiduki arendamisega seotud varad, kohustused ning intellektuaalne omand ja õigused praeguse Clevoni omandusse. Jagunemisel andis ettevõte üle käibevara 496 000 eurot ja põhivara ligi 4 miljonit eurot, kohustusi oli 85 000 euro väärtuses ning ülejäänud osa moodustas omakapital.

Mullu 1. aprillil asutatud isejuhtivate sõidukite arendaja Clevon jäi eelmisel majandusaastal 3,4 miljoni euroga kahjumisse. Müügitulu teenis ettevõte samal ajal 98 400 eurot ja muid äritulusid 12 900 eurot.

Ettevõte lahkub börsilt

2022. aasta juuni lõpus viis Clevon aktsiad Nasdaq Tallinna börsi alternatiivturule First North. Nüüd teatas ettevõte, et soovib börsilt lahkuda ning teeb seda väikeaktsionäre välja ostmata.

Börsilt lahkumist on ettevõte põhjendatud vajadusega kaasata lisakapitali, mis on vajalik Clevoni põhitoote Clevon 1 sõiduki ja selle tehnoloogia arenduseks. Clevon otsib potentsiaalseid investoreid väljastpoolt börsi.

Võrreldes esmase avaliku pakkumise tehingu väärtusega, kui aktsia maksis 1,87 eurot, on Clevoni aktsia hind praeguseks langenud 78,6 protsenti, 0,4 eurole.

Cleveroni ja Clevoni suuromanik on ettevõtja Arno Kütt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles