Rahahädas valitsus jagab roheidudele sada miljonit eurot (4)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Vok Bikesi kaubarattaid kasutab posti kojuveoks näiteks Omniva. Nüüd on selles ettevõttes osalus ka Eesti riigil.
Vok Bikesi kaubarattaid kasutab posti kojuveoks näiteks Omniva. Nüüd on selles ettevõttes osalus ka Eesti riigil. Foto: Egert Kamenik

Ajal, mil automaksu ümber käib suur tants ja trall, investeerib Eesti riik samas suurusjärgus maksumaksja raha iduettevõtetesse.

Kevadel 2020 möllas Euroopas koroonakriis ning turg ja poliitikud pelgasid sügavat majanduskriisi. Euroopa Komisjon otsustas tegutseda. Teatati, et liikmesriikidele eraldatakse olukorra pehmendamiseks üüratu summa, 750 miljardit eurot. Eesti jagu oli umbes miljard eurot.

Siinsetel poliitikutel avanes võimalus otsustada, kuidas suur rahapott meie riigi hüvanguks kõige paremini tööle panna. Päris vabad käed raha kulutamisel siiski ei olnud. Arvestama pidi, et kuna tegu on kriisimeetmega, tuleb raha ära kasutada 2026. aasta suveks. Lisaks nõudis Euroopa Komisjon, et enamik raha paigutataks digi- ja rohepöördega seotud meetmesse.

Valitsus esitas esialgsesse kavasse kümneid plaane, kaks neist oli üheksakohalise hinnaga: Tallinna haigla ja rohefond. Tallinna haigla kriipsutati valitsuse lagunemise järel maha, saja miljoni euro suuruse rohefondi idee jäi aga püsima ning nüüd, kolm aastat hiljem, kogub hoogu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles