Rahvastikukriis Jaapani rahvaarv langeb meeletu kiirusega

Copy
Vananeva rahvastikuga Jaapanis langes mullu rahvaarv rohkem kui 800 000 inimese võrra
Vananeva rahvastikuga Jaapanis langes mullu rahvaarv rohkem kui 800 000 inimese võrra Foto: FRANCK ROBICHON

Madala sündimusega võitleva Jaapani rahvaarv vähenes 2022. aastal rekordiliselt, näitasid valitsuse andmed kolmapäeval.

Kuigi paljud arenenud riigid seisavad silmitsi madala sündimusega, on probleem eriti terav Jaapanis, kus rahvaarv on nüüdseks langenud juba 14 aastat järjest.

Riigis on maailma suuruselt teine vanim elanikkond pärast tillukest Monacot ning jaanuaris hoiatas peaminister Fumio Kishida, et Jaapan on jõudnud selle piirile, kas nad suudavad ühiskonnana edasi toimida.

Võrreldes aastataguse ajaga vähenes jaapanlaste arv eelmisel aastal 122 423 038 inimeseni. Langus oli 0,65 protsenti ehk 800 623 inimese võrra, selgub siseministeeriumi uuringust. 

Tähelepanuväärne on ka see, et esimest korda vähenes rahvaarv kõigis 47 prefektuuris ehk maakonnas.

Ministeeriumi teatel oli see kõige järsem langus alates 1968. aastast, mil valitsuse uuringut alustati.

Välismaalaste arv kasvab

Seevastu Jaapanis elavate välismaalaste arv kasvas rekordiliselt 289 498 inimese ehk 10,7 protsendi võrra, 2 993 839 inimeseni – see on kõrgeim näitaja alates 2013. aastast, mil võrdlusandmed kättesaadavaks tehti.

Jaapanis kehtivad ranged sisserände-eeskirjad, kuid valitsus on neid järk-järgult lõdvendanud, et lahendada tööjõupuuduse probleeme.

Järsk kasv langes kokku ka sellega, et valitsus lõdvendas Covid-19 pandeemiaga seotud piirikontrolli.

«Laste ja rahvastiku arvu vähenemine on oluline küsimus, mis puudutab Jaapani sotsiaalseid, majanduslikke ja sotsiaalhoolekande küsimusi,» ütles valitsuse kõrgeim pressiesindaja Hirokazu Matsuno kolmapäeval ajakirjanikele.

«Valitsus töötab selle nimel, et ajendada naisi ja eakaid inimesi tööturule sisenema töövormide ja tööturgude reformide kaudu,» ütles ta.

125 miljoni elanikuga riigis registreeriti eelmisel aastal vähem kui 800 000 sündi, mis on madalaim näitaja alates arvestuste algusest, samas kui eakate hoolduskulud tõusid hüppeliselt.

Eelmisel kuul avalikustas Kishida 25 miljardi dollari suuruse kava noorte ja perede toetamise laiendamiseks, et aidata tõsta riigi langevat sündimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles