EL kiitis heaks karmimad sanktsioonid Valgevene suhtes

Copy
Euroopa Liidu liikmesriikide lipud Strasbourgis
Euroopa Liidu liikmesriikide lipud Strasbourgis Foto: Karl-Hendrik Pallo

Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kolmapäeval kokku, et karmistavad sanktsioone Valgevene suhtes seoses Venemaa abistamisega Ukraina ründamisel ja Minski-poolse opositsiooni mahasurumisega, teatasid ametnikud.

Euroopa Liidu eesistujariik Hispaania teatas, et ELi suursaadikud toetasid kohtumisel uusi meetmeid, sealhulgas Valgevene ametnike lisamist viisakeelu ja varade külmutamise musta nimekirja.

Mitmed Euroopa diplomaadid ütlesid AFP-le, et uute sanktsioonidega tahetakse peamiselt piirata kahesuguse kasutusega varustust, mida saab kasutada lahinguväljal, ja peatada lennukiosade liikumine Valgevenesse.

Valgevene juht Aleksandr Lukašenka on Venemaa presidendi Vladimir Putini lähim liitlane ja on lubanud, et tema riiki kasutatakse Moskva rünnaku peatuspaigana Ukraina vastu.

EL on juba korduvalt Minski suhtes sanktsioone kehtestanud nende tegevuse tõttu seoses Ukraina sõjaga. Samuti kuna Lukašenka on alates 2020. aastast opositsiooni jõhkralt represseerinud. Need sanktsioonid hõlmavad näiteks Valgevene liidri ja tema pereliikmete kandmist musta nimekirja.

ELi riigid on aasta algusest saadik vaielnud Valgevene vastu suunatud sanktsioonide tugevdamise üle, eesmärgiga ühtlustada meetmed Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonidega.

Seda sammu on pidurdanud erimeelsused seoses riikide üleskutsetega jätta väetisetootjad mustast nimekirjast välja, arvestades muret ülemaailmse toiduvarustuse pärast.

Ametnikud kurdavad, et Valgevene suhtes kehtestatud sanktsioonide karmistamata jätmine jätab ELi Moskva-vastastesse meetmetesse suure lünga, kuna sanktsioonide alla kuuluvaid kaupu saab Valgevenest Venemaale ümber suunata.

Ühe diplomaadi sõnul lepiti täna, kolmapäeval kokku sanktsioonid, mis võetakse ametlikult vastu lähipäevil. Valgevene sanktsioone võidakse arutada ja laiendada veel selle aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles