Uute kodulaenude võtjad peavad maksma seninägematut intressi

BNS
Copy
06.01.2023 Tallinn. Euribor, pangalaen, intress. Elu kallinemine. Vähem raha. Raha. Euribori tõus. Kõrge intress. Eluasemelaen, kodulaen
06.01.2023 Tallinn. Euribor, pangalaen, intress. Elu kallinemine. Vähem raha. Raha. Euribori tõus. Kõrge intress. Eluasemelaen, kodulaen Foto: Sander Ilvest

Majapidamistele antud uute tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli juunis 5,44 protsenti. See puudutab uusi lepinguid, mitte lepingumuudatusi. See on 0,21 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel kuul ja 3,38 protsendipunkti kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal.

Eesti majapidamistele juunikuus väljastatud eluasemelaenude maht oli 185 miljonit eurot, seda on 9 miljonit eurot rohkem kui mais, ent 30 miljonit eurot vähem kui mullu samal ajal.

Autosid liisiti 30 miljoni euro eest, mida on miljon eurot vähem kui eelmisel kuul, kuid miljon eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Krediitkaardilaene anti juunis 57 miljoni euro väärtuses, teatas Eesti Pank.

Majapidamiste üle 60 päeva viivises olevate laenude maht oli 28 miljonit eurot, millest 13 miljonit eurot moodustasid viivises eluasemelaenud. Vastavast laenuportfellist moodustasid viivises olevad eluasemelaenud jätkuvalt 0,1 protsenti.

Majapidamiste hoiuste maht oli 11,5 miljardit eurot, mida on 82 miljonit eurot rohkem kui eelmisel kuul ja 310 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Seejuures kasvas tähtajaliste hoiuste maht aastaga 90 protsenti.

Jätkus ka väljastatud autoliisingute intressimäära tõus – juunikuu jooksul majapidamistele väljastatud autoliisingu keskmine intressimäär oli 5,87 protsenti. Intressimäär tõusis kuuga 0,12 ja aastaga 3,43 protsendipunkti.

Tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär oli 3,53 protsenti, viimati oli tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär sellest kõrgem 2008. aastal. Eelmisel kuul oli intressimäär 2,74 protsenti ja eelmisel aastal samal ajal 0,43 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles