Mida teha, kui suvised emotsiooniostud kimbutavad? (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Neljapäeva lõuna paiku käis Männimäe Jaani lihapoes kiire ja tegus lihamüük: järjekord oli piki poodi ja lihalaare osteti kilode kaupa
Neljapäeva lõuna paiku käis Männimäe Jaani lihapoes kiire ja tegus lihamüük: järjekord oli piki poodi ja lihalaare osteti kilode kaupa Foto: Elmo Riig

Suvi loob palju võimalusi erilisi hetki nautida, kuid teisalt võib see panna positiivsete tunnete ajendil tegema läbimõtlemata emotsioonioste. Vältimaks suve lõppemist rahamuredega, jagab Luminori klienditeenuste juht mõne praktilise nõuande rahaasjade kontrolli all hoidmiseks.

Luminori klienditeenuste juht Kaspar Kork sõnab, et hea võimalus oma rahaasju kontrolli all hoida on kasutada lihtsat lahendust ehk automatiseerida igakuised maksed. «Positiivne külg selle juures on mugavus, ei pea oma arveid eraldi käsitsi maksma, kuid teine oluline tegur on parem finantsdistsipliin, mis on kõrge hinnatõusu ajal väga tähtis,» selgitas ta.

Igal juhul tuleb arvestada, et kui palk laekub kuu alguses, siis oleks ka kuu lõpus arvel raha, mille eest hiljem laekuvaid arveid tasuda. See omakorda tähendab vajadust omada enda rahaasjadest detailset ülevaadet, osata planeerida ja ennast distsiplineerida.

«Kõigil on hea tunne, kui palk kuu alguses arvele laekub ning mõnikord tekib kohe tahtmine selle eest midagi osta. Kuu lõpp tundub kaugel ja distsipliin puudub, ei pruugi hiljem saabuvate püsikulude tasumiseks raha jätkuda. Seetõttu tasub oma võimalused alati selgeks teha ja olla iseenda raamatupidaja,» julgustas Kork.

Kork tõi enesedistsiplineerimise üheks näiteks sellise viisi: kui 1500 eurot tuleb kuu alguses arvele ja sa tead, et sinu püsikulud on kokku umbes 500 eurot, siis kannad kohe selle summa teisele arvele, kus on seadistatud arvete automaatne tasumine.

«See hoiab rahaasjad kontrolli all ja on ka emotsionaalselt lihtsam, kui ei pea kõiki arveid ükshaaval maksma, sest arvete maksmine ei tekita teatavasti kõige positiivsemat emotsiooni. Samal ajal tekib sul kohe selgus, kui palju raha jääb alles muudeks kulutusteks. Nii ei pea kuu lõpus muretsema, et kust saada see 100 eurot, et elektri- ja veearve ära maksta,» kirjeldas ta.

Luminori klienditeenuste juht tõi välja, et maksete automatiseerimist kasutavad rohkem kui pooled panga aktiivsed kliendid. «Kindlasti pole see vajalik ainult suve jaoks, vaid hea on kasutada seda lahendust aasta läbi. Kuid suvi on aeg, mil on suurem kiusatus teha emotsioonioste ja halvimal juhul lükata maksete tasumist edasi, mis tähendab kurva sügise saabumist,» lisas ta ja tõi näiteks, et suvel kasvab krediitkaartide kasutamise aktiivsus umbes 20 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles