Teravilja hinnad võivad viljaleppe pausi tõttu tõusta kuni 15%

PM Majandus
Copy
Teravilja saagikoristus Kiievi piirkonnas.
Teravilja saagikoristus Kiievi piirkonnas. Foto: SERGEI SUPINSKY

Rahvusvahelise Valuutafondi peaökonomisti sõnul võivad teravilja hinnad maailmas tõusta kuni 15% pärast seda, kui Venemaa loobus kokkuleppest, mis võimaldas Ukrainal oma teravilja turvaliselt Musta mere sadamate kaudu vedada, vahendab Bloomberg.

 

«On väga selge, et Musta mere teraviljalepe oli väga oluline selleks, et tagada maailma piisav teraviljavarustus eelmisel aastal,» ütles Pierre-Olivier Gourinchas teisipäeval ajakirjanikele.

«Sama mehaanika toimib ka vastupidi ja see avaldab tõenäoliselt survet toiduainete hindadele.»

Kuigi IMF alles koostab oma prognoose Venemaa tegevuse mõju kohta, on hinnanguline teravilja hinnatõus vahemikus 10-15%, ütles Gourinchas.

Venemaa lõpetas eelmisel nädalal Ukraina teravilja ekspordilepingu, mis kestis peaaegu aasta, suurendades ebakindlust maailma toiduvarude osas ja suurendades pingeid piirkonnas. See ohustab maailma juhtivate teravilja ja taimeõli vedajate hulka kuuluva Ukraina peamist kaubateed just siis, kui algab järgmine saagikoristus.

Esmaspäeval tõusid nisu ja maisi hinnad järsult pärast seda, kui Venemaa ründas ühte Ukraina suurimat Doonau jõe sadamat, suurendades riske, mis ähvardavad Kiievi viimast peamist teravilja eksporditeed ja ülemaailmset toidukaubandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles